Így lehet biztonságosan aludni a volán mögött

Így lehet biztonságosan aludni a volán mögött

Így lehet biztonságosan aludni a volán mögött

autó

2 perc

A Tesla új önjáró funkciójának köszönhetően egy amerikai sofőr már ki is próbálta, milyen aludni egyet a közlekedési dugóban, miközben az autó magától haladt előre.

Az önvezető mód már tavaly október óta elérhető a kaliforniai cég Model S autóiban. Nagyon egyszerű bekapcsolni, a kormány bal oldalán található kart kell kétszer megbillenteni, és máris magát vezeti a kocsi, amely különböző szenzorok segítségével tájékozódik a felfestett jelzések és a többi közlekedő között.

Ahogy a sofőr nélküli technológia kezd egyre jobban elterjedni, valószínűleg egyre nagyobb bizalmat fektetnek ezekbe a megoldásokba az autótulajdonosok, így nem elképzelhetetlen, hogy valaki a reggeli ingázás során pótolja be az alvást, vagy kezdje el a munkát korábban.

Azonban egyelőre még nem teljesen veszély nélküli az önvezető rendszer: korábban például egy parkoló Tesla a véletlenül aktivált önjáró funkció miatt koccant az előtte álló teherautóval, egy korábbi modell radarrendszerét pedig teljesen megbénította egy hatalmas éjjeli lepke.

Az autógyártó természetesen mindig hangsúlyozza: a szolgáltatás nem hibátlan, így csak megfelelő elővigyázatossággal, és folyamatos figyelemmel szabad csak alkalmazni. Bár valószínűleg a videón látható helyzetben, a dugóban történő lassú araszolás közben valóban lehet egy kicsit szunyókálni.