Így tenné okosabbá az autókat a kínai Alibaba

Így tenné okosabbá az autókat a kínai Alibaba

Így tenné okosabbá az autókat a kínai Alibaba

autó

2 perc

A kereskedőóriás egyéves fejlesztést követően belépett az autópiacra, Kínában most már le lehet adni az előrendelést az Alibaba legelső internethez csatlakozó kocsijára.

A cég talán azért lehet sokak számára ismerős, mert az ázsiai e-kereskedelmi vállalat produkálta a történelem egyik legnagyobb tőzsdei sztoriját New Yorkban körülbelül két évvel ezelőtt. Az Alibaba 2014 szeptemberében 21,8 milliárd dollárt keresett első nyilvános részvénykibocsátása során, amellyel minden addig a parketten forgó amerikai céget megelőzött.

Kína uralhatja az „autók internetét”

Most a társaság az autóiparba is belekóstol. A sportos RX5-ös autómodell alapára 22 ezer dollárra rúg, ami mostani árfolyamon számolva kicsit kevesebb, mint 6,5 millió forintnak felel meg. 

Az első járművek a tervek szerint valamikor augusztus során érkeznek meg a megrendelőkhöz. A futurisztikus modell tervezésénél az Alibaba egyébként az ország legnagyobb autógyártója, az állami tulajdonban lévő SAIC Motor Corp. segítségét is igénybe vette. Az RX5-ös az Alibaba operációs rendszerével, a YunOS-szel fut, amelyik a vállalat összes intelligens háztartási készülékében megtalálható, a hűtőgépektől kezdve a légkondicionáló készülékeken át egészen a porszívókig.

Az Alibaba által működtetett Alizila hírportálon található összefoglaló szerint az egyik legfőbb célkitűzésük, hogy valamennyi gépjárművet csatlakoztassa a Dolgok Internetéhez, ahol olyan adatokat oszthatnak meg, amelyek útközben is fokozzák a felhasználói élményt.

Az RX5 különböző funkcióit hangutasításokkal is lehet irányítani, valamint támogatja a különféle navigációs eszközöket. További különlegesség, hogy az autótulajdonosok az Alibaba fizetési rendszerén, vagyis az Alipay-en keresztül kiegyenlíthetik a parkolási díjakat, illetve fizethetnek a tankolásért és a kávéért a benzinkúton.  

A vállalat közleménye szerint az intelligens térképnek nem lesz szüksége wifikapcsolatra vagy GPS-re ahhoz, hogy bemérje a jármű helyzetét. További plusz, hogy az RX5-ösben minden egyes vezető egy saját internetes profilt hozhat létre magának, a kocsi pedig rögzíti a felhasználó preferenciáit, és ezek alapján állítja be a belső hőmérsékletet vagy ajánl különleges zenéket, és közelben található éttermeket. 

A luxuskialakítású autóban három LED kijelzőt helyeztek el, és elegendő a hely akár négy leszerelhető, 360 fokos szögben elforduló kamera számára is, amelyekkel például tökéletes szelfiket lehet készíteni vezetés közben. A YunOs igazgatója, Zhang Chunhui elmondta: az operációs rendszer a jövőben valamennyi fejlesztő számára elérhető lesz, aki szeretné bedobni magát az okosautók piacán Kínában. 

Forrás: Engadget