Zoox: íme, a két irányba közlekedő robotaxi

Kapcsolódó cikkek

Zoox: íme, a két irányba közlekedő robotaxi

Zoox: íme, a két irányba közlekedő robotaxi

autó

2 perc

A teljesen autonóm minibuszt az Amazon által felvásárolt amerikai-ausztrál startup mutatta be.

Az önvezető járművet kifejezetten a zsúfolt városi környezethez igazodva tervezték, a kisbusz akár 75 mérföldet (nagyjából 120 kilométert) is képes megtenni óránként. 2014-es megalakulása óta a Zoox ötvözi a mesterséges intelligenciát, a robotikát, a járműtervezést és a fenntartható energiát. Céljuk a személyszállítás új szintre emelése egy biztonságosabb, tisztább és élhetőbb jövő kialakítása céljából.

Az Egyesült Államokban tervezett és gyártott Zoox jelenleg az egyetlen olyan jármű a piacon, amely két irányba is képes közlekedni, és amelynek mind a négy kereke kormányozható. Ez lehetővé teszi a kompakt terek közötti manőverezést és az irányváltást anélkül, hogy hátramenetbe kellene kapcsolni.

A több mint 3,6 méter hosszú jármű a fejlesztők szerint az autóipar egyik legkisebb ökológiai lábnyomával bír. A négyüléses, egymással teljesen szimmetrikus szemközti kialakítás kiküszöböli a kormány és a hátsó ülések hiányát. A 133 kWh-s, egyetlen töltéssel akár 16 órányi folyamatos működésre is képes akkumulátor az egyik legnagyobbnak számít az elektromos járművek piacán.

A robotaxi több mint 100, a hagyományos autókból jelenleg hiányzó biztonsági újítással bír. Ilyen például a kétirányú járművekhez tervezett légzsák- és ülésrendszer. A kameráknak, a radarnak és a lézeres távérzékelésnek (LIDAR) köszönhetően 270 fokos látómező biztosítható a jármű mind a négy sarkában. Ez a fejlesztés egyrészt kiküszöböli a tipikus holtpontokat, másrészt lehetővé teszi a megfelelő haladást, valamint a más járművek, tereptárgyak, valamint a gyalogosok, a kerékpárosok és más úthasználók észlelését.

A Zoox-ot 2014-ben hozták létre azzal a céllal, hogy célirányosan gyártott, a közlekedés során nulla károsanyag-kibocsátású járműveket tervezzenek az autonóm vezetéshez. A startupot idén nyáron felvásárolta az Amazon, amely ezt követően független leányvállalatként működik tovább. A tesztelések jelenleg Las Vegasban, San Franciscóban és Foster Cityben zajlanak.