Intelligens forgalomirányító platform is debütál a CES-en

Kapcsolódó cikkek

Intelligens forgalomirányító platform is debütál a CES-en

Intelligens forgalomirányító platform is debütál a CES-en

autó

2 perc

A Valerann platformfejlesztő cég a január 7-én startoló, Las Vegas-i világkiállításon mutatja be újdonságát.

A platform kezdetleges verzióját Izrealben, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban már tesztelték. A fejlesztés az IoT (dolgok internete) alapú szenzoroknak köszönhetően nagy felbontású, valós idejű adatokat szolgáltat a forgalmi viszonyokról, ideértve a balesetek és a torlódások lehetőségének előrejelzését.

A Smart Roads Platform ezzel támogatja a biztonságosabb és tervezhetőbb utazást, miközben új technológiát vezet be az utakra, és elősegíti a jövőbeni infrastruktúra kiépítését. A fejlesztés az okosvárosok kategóriában elnyerte a CES 2020 legjobb innovációjának járó díját.

Az utakba épített, napenergiával működő, vezeték nélküli szenzorok hálózata valós idejű adatokat gyűjt és oszt meg a Valerann felhővel, amely a gépi tanulási algoritmusok révén valós időben képes elemezni az így nyert információkat. A hálózat nyomon követi az egyes járművek pontos közlekedési mintáit, valamint lokációját, és szükség esetén azonnali riasztásokat küld a sofőröknek, akik így elkerülhetik a dugókat vagy megelőzhetik az esetleges baleseteket.

Az önvezető gépjárművek számára a rendszer olyan információkat szolgáltat, mint a sávon belüli pontos elhelyezkedés és a látótávolság korlátainak felismerése, valamint lehetővé teszi a „hagyományos” gépjárművekhez történő csatlakozást is.

A Valerann szintén a Consumer Electronics Show rendezvényen mutatja majd be a Cloud Control Center alkalmazásának felhasználói felületét is. Ez egy olyan interaktív dashboard, melyen keresztül – különféle sürgősségi szintek mellett – könnyedén elérhetők lesznek az aktuális útviszonyokra vonatkozó adatok.

A 2016 augusztusában alapított startup még alapításának évében ismertette proof of concept (POC) elképzeléseit. Miután pedig az Egyesült Királyság Intelligent Mobility Accelerator programjának keretében anyagi támogatáshoz is jutottak, 2018 áprilisában Izrael Ayalon autópályáján kezdték meg első Smart Roads installációjuk tesztelését. Ezt követte júliusban az Egyesült Államokban, egy Washingtonhoz közeli út a Transurban útkezelő telepítésével együtt. 2018 októberében pedig az Egyesült Királyság M1-es autópályája következett.

Shahar Bahiri, a Valerann alapító-elnöke úgy véli, a sofőr nélküli járműveket övező nagy „hype” most megváltozhat. Véleménye szerint már nem csupán a járműbe épített technológiákon van a hangsúly, hanem új adatforrásokra és átfogó technológiai ökoszisztémára van szükség. Ezek együttműködése révén biztonságosabbá tehetők az utak, csökkenthető a kockázat és újfajta ügyfélélmény érhető el.