Ipar 4.0: új fokozatba kapcsol az autóipar

Kapcsolódó cikkek

Ipar 4.0: új fokozatba kapcsol az autóipar

Ipar 4.0: új fokozatba kapcsol az autóipar

autó

1 perc

A járműgyártás az egyik legprogresszívebb ágazat: itt jelentek meg először ipari méretekben a robotok. Ráadásul a hazai gazdaság egyik sarokköve, ezért sem mindegy, mennyire alkalmazzák a cégek, és különösen a beszállítók az Ipar 4.0 megoldásait.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A PwC régiós autóipari kutatását első alkalommal Magyarországon is elvégezték a nagy- és közepes vállalatok körében. A felmérésben a válaszadók negyede úgy nyilatkozott, hogy már jelenleg is használ olyan Ipar 4.0 megoldásokat, mint az M2M (gépek közötti kommunikáció), az IoT (dolgok internete), a connected cars (csatlakoztatott autók) és a mesterséges intelligencia.

A többség arra számít középtávon, hogy különböző tevékenységi területein – például a K+F-ben, a termelésben vagy a logisztikában – megjelennek az új technológiák.

A jövő trendjei közül kiemelhető a mobilitás megváltozása, a közösségi járműhasználat terjedése, a magántulajdonú gépkocsik használati szokásainak változása, illetve az önálló autós közlekedés lehetőségének kinyílása új célcsoportok számára.

Az M2M Zóna rádióműsorban Végh Bálinttal, a PwC Magyarország autóipari tanácsadójával Szűcs Péter beszélgetett. Hallgassa meg az interjút, amelyben szó lesz az önvezető fejlesztésekről, de arról is, hogy milyen különbségek vannak az osztrák és a hazai autóiparban.