Jól vizsgázott az okosparkolás Budapesten

Kapcsolódó cikkek

Jól vizsgázott az okosparkolás Budapesten

Jól vizsgázott az okosparkolás Budapesten

autó

3 perc

Bár a korlátozások alatt jelentősen csökkent az autós forgalom, a díjmentes parkolás bevezetésével a parkolóhelyek kihasználtsága változatlanul magas maradt. Utóbbi sok belvárosi lakos és ott dolgozó életét nehezítette meg. Erre a helyzetre jelentett megoldást a Vodafone és a Smart Lynx rendszere. A fejlesztésnek köszönhetően az ingyenesen letölthető Parker mobilalkalmazásban 2500 közterületi parkolóhely valós idejű foglaltsági adatai váltak elérhetővé.

A Vodafone Magyarország az IoT-megoldások tömeges alkalmazásával szeretné közelebb hozni a jövő okosvárosait. A szolgáltató egyik ilyen innovációja, a Smart Lynx-szel közösen kialakított keskenysávú rádiótechnikát alkalmazó (NB-IoT) okosparkolási megoldás. A fejlesztés Magyarországon elsőként Budapest V. kerületében kapott helyet még 2018-ban, ahol az NB-IoT szenzorok telepítésével egyedülálló közlekedési infrastruktúra kezdett el kiépülni.

A korábban telepített parkolószenzorok nagy segítséget jelentettek az elmúlt hónapokban – az ingyenes közterületi parkolás időszakában is. A koronavírus magyarországi megjelenésével és a korlátozások bevezetésével a belvárosi forgalom szignifikáns csökkenésnek indult, majd az V. kerületi forgalmi adatok szerint beállt egy tartósan alacsony szintre, ami az eredeti átlagos forgalom 36%-át tette ki.

Az április 6-ától bevezetett ingyenes közterületi parkolás következtében mutatkozott ugyan emelkedés a belvárosi forgalomban, de a kijárási korlátozás ideje alatt az így kialakult forgalmi szint még mindig csak 48%-a volt az eredeti februári átlagos értékeknek. Az utolsó időszakban azonban a belvárosi forgalom már csak alig 20%-kal maradt el a vírushelyzet előtt tapasztalható forgalmi adatoktól.

Bár a korlátozások alatt jelentősen csökkent az autós forgalom, a díjmentes parkolás bevezetésével a parkolóhelyek kihasználtsága változatlanul magas maradt. Április folyamán 3 százalékkal emelkedett a kihasználtság, amely ugyan nem kifejezetten magas szám, de pont ez a növekedés az oka, hogy szinte lehetetlen volt szabad helyet találni. Bizonyos napszakokban ugyanis soha nem látott, akár a 99%-ot is meghaladó volt a parkolóhelyek kihasználtsága a Belváros déli részén.

Ilyen helyzetben igazán reménytelennek tűnhetett, hogy akár a lakosok, akár azok, akik munkájuk vagy halaszthatatlan ügyintézés miatt térnek be a Belvárosba, szabad helyet találjanak. Nekik kínált megoldást a Vodafone és a Smart Lynx rendszere, melyeknek köszönhetően a Parker applikációban 2500 közterületi parkolóhely valós idejű foglaltsági adatai váltak elérhetővé.

Az adatok azt mutatják, hogy a rendszer használói átlagosan 60%-kal kevesebb időt töltenek parkolóhely-kereséssel és jellemzően 62%-kal közelebb tudnak parkolni eredeti úti céljukhoz.

„Azt gondolom, hogy az elmúlt több mint fél évben nagyszerűen vizsgázott a tavaly év végén átadott rendszer. Nagyon bízunk abban, hogy a jövőben tömegesen is el tudnak terjedni ezek az okos megoldások az országban. Az V. kerületben működő okos parkolási rendszer csökkenti a városrészt terhelő forgalmat és a környezetszennyezést, valamint időt és pénzt takarít meg a felhasználóknak. Emellett az önkormányzat és a parkolásüzemeltetés munkáját is segíti, hiszen az applikációban rendelkezésre álló adatok az üzemeltető jövőbeli döntéseinek előkészítését is segíthetik” – mondta Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.

  • A Belváros déli részén telepített intelligens megoldás alapját az aszfaltba épített szenzorok adják.
  • A parkolóhely foglaltságát figyelő szenzorok ellenőrzik, hogy a parkolóhely foglalt vagy szabad, ha változik az állapot, a szenzorba épített jeladó a Vodafone NB-IoT hálózatát használva jelez a központi szervereknek.
  • A sofőrök a Parker applikáción keresztül láthatják a szabad helyeket a térképen megjelenítve, ahova az általuk preferált navigációs szoftver irányítja őket. Emellett a parkolódíj fizetését is elindíthatják az Androidra és iOS-re letölthető alkalmazásban.

„Valljuk, hogy a közterület kincs és közös felelősségünk hatékonyan gazdálkodni vele. Okos parkolási megoldásunk az utcai parkolóhelyek foglaltságáról biztosít azonnali információt az autósoknak és a kerület vezetőinek, segítve ezzel a parkolóhelyekkel való optimális gazdálkodást. A közterületekkel együtt környezetünk védelme is kulcsfontosságú számunkra és ügyfeleink számára is. Büszkék vagyunk arra, hogy a díjmentes Parker alkalmazásunkat használó autósok révén már ma is hetente több mint fél tonna szén-dioxid megtakarítást érünk el” – emelte ki Tábori Tamás, a Smart Lynx Kft. ügyvezetője.