Kiélezett a verseny az önvezető járművek piacán

Kapcsolódó cikkek

Kiélezett a verseny az önvezető járművek piacán

Kiélezett a verseny az önvezető járművek piacán

autó

3 perc

Az amerikai és német autógyártók továbbra is vezető pozícióban vannak az automata vezetés területén. A két nemzet versenyét a jövőben az döntheti el, hogy melyik kormány határozza meg elsőként az önvezető járművekre, illetve azok tesztelésére vonatkozó jogi szabályozási rendszert.

A technológiai fejlődés fókuszában az lesz a fő szempont, hogy hol lehet elsőként valós körülmények között üzemeltetni az önvezető járműveket, így amelyik országban ez elsőként megvalósulhat, arra mozdul majd a piac – összegezte a Roland Berger német tanácsadó cég és a Forschungsgesellschaft Kraftfahrwesen Aachen (fka) legfrissebb autóipari kiadványában.

„Az elmúlt évben megújulást és jelentős aktivitásnövekedést tapasztalhattunk az automata vezetés területén” – mondta Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi ügyvezetője. „Az autóipari OEM-ek, a beszállítók és a technológia vállalatok azon versenyeznek, hogy melyikük jelenik meg először egy teljesen automatizált járművel a közúti forgalomban” – tette hozzá.

Alapvető elvárás a vezetéstámogatás

Most már majdnem mindegyik OEM (autóipari összeszerelő üzem) több vezetői asszisztens funkciót kínál, mint a legutóbb kiadott „Autonomous Vehicles Index” tanulmány idején. A német autógyártóknak sikerült megvédeniük vezető pozíciójukat a technológia és a kutatás területén, és most már majdnem minden kategóriában kínálnak ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) vezetéstámogató rendszert is. Összehasonlításképpen megjegyzendő, hogy a német OEM-en kívül, szinte mindenki korlátozta a technológia használatát bizonyos jármű kategóriákra vagy bizonyos típusú funkciókra.
 
A kritikus előnyt a teljes automatizáció eléréséért zajló versenyben a technológia kialakítása és a valós körülmények közötti, vagyis az utcai tesztelés körülményeinek biztosítása jelenti. „Az automata járműveket irányító algoritmusokat a gyakorlatban kell kitapasztalni. Habár a közlekedési helyzeteknek több mint 95%-a virtuális körülmények között is meghatározható, ennek ellenére elengedhetetlen a valós körülmények közötti járműtesztelés és az erre alapuló tanulás folyamat. Minél előbb kerül az önműködő rendszer kereskedelmi forgalomba, annál hamarabb lesznek képesek fejlődni ezek a rendszerek” – fejtette ki a szakember.

Rugalmas szabályozás a tengerentúlon

„Az amerikai jóváhagyási procedúrák egyszerűek, ami lehetővé teszi, hogy több száz darabszámú tesztflottákat állítsanak elő. Ezzel jelentősen meghaladják azt a tesztelési keretet, amelyet a tervezett európai szabályozások megengednek” – véli Schannen Frigyes. A többi között ezért is nagyon valószínű, hogy a tervezett vagy a folyamatban lévő tesztek jelentős része az Egyesült Államokban fog zajlani. Ennek következtében az amerikai vállalatok várhatóan tovább erősítik vezető pozíciójukat, sőt mi több, minden kétséget kizárólag az automata autózást kiszolgáló high-tech cégek is sorra fognak üzleteket nyitni a tengerentúlon.

A Roland Berger szakértője hozzátette: ha Európa nem szeretne leszakadni az Egyesült Államoktól az önvezetés területén, akkor a szabályozásnak is tartania kell a lépést a legújabb kutatásokkal és fejlesztésekkel.

Kínáról se feledkezzünk meg

Mindeközben hamarosan véget érhet Kína jelenleg még érvényben lévő tilalma, mely az automatizált járművek közutakon való tesztelésére vonatkozik. A kínaiak ugyanis folyamatosan dolgoznak azon, hogy törvényben határozzák meg a megfelelő szabályozási keretet és a szükséges követelményeket.

„Ha Kína enyhít a megszorításokon, akkor az azt jelenti, hogy az automatavezetési iparág vezetői pozíciójáért folyó küzdelemben nagyon hamar versenyképes harmadik félként jelenhet meg. A technológiai fejlesztések elképesztő gyorsasága ellenére az iparágban még minden adott ahhoz, hogy bárki nyertesen kerüljön ki ebből a versenyből. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a szektorban működő minden érdekelt – a privát vállalkozásoktól kezdve a jogalkotókon át – mind a megfelelő irányba húzzanak” – részletezte a szakember.