Kína is rákapcsolt az önvezető autók fejlesztésére

Kapcsolódó cikkek

Kína is rákapcsolt az önvezető autók fejlesztésére

Kína is rákapcsolt az önvezető autók fejlesztésére

autó

2 perc

Lendületet kaphat a pilóta nélküli autók piaca az ázsiai országban egy új együttműködésnek köszönhetően. Az autóiparban használatos félvezetőket gyártó NXP ugyanis partnerségre lép a Baidu kínai keresőóriással, és együttes erővel fejlesztik majd az Apollo platformot.

Az NXP nem titkolt célja a kínai autóipar fellendítése a Baidu autonóm vezetéssel kapcsolatos technológiáira, valamint tapasztalataira építve. A gyártócég számos hardveres és szoftveres megoldással segíti majd az önvezető fejlesztéseket, így például milliméteres hullámhosszú radarokkal, V2X (vehicle-to-everything, azaz jármű és egyéb eszközök közti kommunikációt lehetővé tévő) technológiával, biztonsági fejlesztésekkel, internetkapcsolattal vagy épp intelligens fedélzeti rendszerekkel. 

E-mobilitás: Kína vezeti az élmezőnyt

A vállalat emellett arra törekszik, hogy továbbfejlessze a BlueBox nevű platformját, amelynek a fő előnyei közé az alacsony energiafelhasználás, a kiváló teljesítmény és a járulékos biztonsági funkciók tartoznak. A két cég várhatóan közösen dolgozik majd a jövőben az okosérzékelők egységbe rendezésén és olyan nagy teljesítményű processzorokon, amelyeket a mély tanulásra – deep learning – épülő hálózatokban alkalmazhatnak.  

Az Apollo létrejöttéről egyébként a Baidu tavaly áprilisban rántotta le a leplet. Az újítás a keresőportált üzemeltető kínai vállalat nyílt, autonóm vezetésre kidolgozott platformja. A Baidu megfogalmazása szerint az Apollo a pilóta nélküli autógyártás „Androidja”, de annál sokkal nyitottabb és nagyobb teljesítményű. A fejlesztés egyebek között lehetővé teszi a partnerek számára, hogy összeállítsák a saját önjáró járműveiket, és gyorsabban elkezdjék a termékeik kutatás-fejlesztését. 

A Baidu intelligens vezetési csapatának vezérigazgatója azt mondta: az NXP-vel létrejött kapcsolat rendkívül fontos előrelépést jelent a cég technológiáinak alkalmazása és elterjesztése felé vezető úton. Li Zhenyu szerint a gyártó lökést adhat a Baidu intelligens és sofőr nélküli ökoszisztéma-fejlesztéseinek, ráadásul nem csupán Kína, hanem az egész világ számára hasznos megoldásokkal szolgálhat.

Forrás: IoT Tech News