Kivehető kormány lesz a jövő autóiban?

Kapcsolódó cikkek

Kivehető kormány lesz a jövő autóiban?

Kivehető kormány lesz a jövő autóiban?

autó

1 perc

A Ford szabadalma az eltávolítható pedálok és kormánykerék működési elvét írja le. A megoldás jól jelezheti, hogyan készülnek a gyártók az önvezető autók elterjedését megelőző átmeneti időszakra.

A Ford még februárban adott be szabadalmi kérelmet, amelyet nemrég elfogadott a hivatal. Az ötlet lényege az, hogy a pedálok és a kormány eltávolítható, tehát a járműből igény esetén kivehetőek a vezetéshez szükséges alkatrészek – számolt be a részletekről az IT Café.

Természetesen a megoldás több problémát is felvet. Az egyik legfontosabb a biztonság kérdése. Manapság minden autóban a kormány közepében kap helyet a sofőroldali légzsák. Ha ez az alkatrész eltávolítható, akkor alá, a műszerfalba is egy külön légzsákot kell beszerelni, ráadásul azt is biztonságosan kell megtervezni, hogy ne nyíljon ki egyszerre mindegyik.

Az is fontos kérdés, hogy vajon a leszerelhető kormánykerék azt jelenti-e, hogy a volán nincs mechanikus kapcsolatban az első kerekekkel, ami a mesterséges, túl sima vezetési élményt eredményezi. A cég szakértői ezt az aggodalmat elhárították, ugyanis nincs szükség drive-by-wire rendszerekre (az irányítási parancsok digitálisan továbbítására), csak egy csuklós tengely szükséges.

Összességében az is kérdéses, hogy vajon valaha elkészül-e az eltávolítható kormánykerékkel és pedálokkal rendelkező autó. Az ötlet maga viszont jól jelzi, hogy milyen megoldásokkal állhatnak elő a gyártók arra az esetre, ha hirtelen olyan jogszabályok jelennének meg, melyek lehetővé teszik a vezérlőberendezés nélküli autók forgalmazását.