Megdöbbentő, hogy mi okozott gondot az önjáró Teslának

Megdöbbentő, hogy mi okozott gondot az önjáró Teslának

Megdöbbentő, hogy mi okozott gondot az önjáró Teslának

autó

1 perc

Egy hatalmas éjjeli pillangó vakította meg egy Tesla Model S robotpilótáját. A gyártó szerint az újabb modellekkel ez nem fordulhat elő.

A sofőr nélküli rendszerek bőven okozhatnak meglepetéseket: a minap például a Tesla önjáró autója hibázott, amikor a jármű a parkolóhelyén elindult, és nekiment az előtte lévő teherautónak.

Egy másik eset szerint egy kocsi épp az autópályán haladt nagy sebességgel, amikor a rendszer egyszer csak jelzett, hogy a radar megvakult, és az autós azonnal vegye át az irányítást. 

A sofőr a legközelebbi benzinkútnál megállt, és akkor vette észre, hogy csak egy hatalmas, Godzilla híres ellenfelére, Mothrára hasonlító éjjeli lepke takarja el a jármű elején található radar nagy részét. Miután eltávolította a potyautast, utána már újra működött az önkormányozó rendszer.

A Tech Insidernek a Tesla elmondta, hogy az ilyen esetek nem ritkák, de az új modellel például nem fordult volna elő, hiszen abban már sokkal mélyebbre van rejtve az érzékelő. A felhasználói tájékoztatóban ugyanakkor külön ki is emelik, hogy milyen tényezők akadályozhatják a radar működését, így a sofőrnek mindig készen kell állnia, hogy átvegye az irányítást.