Mit kell tudniuk a jövő abroncsainak?

Kapcsolódó cikkek

Mit kell tudniuk a jövő abroncsainak?

Mit kell tudniuk a jövő abroncsainak?

autó

2 perc

Az autók fejlődésével összhangban az abroncsgyártók olyan intelligens termékeken dolgoznak, amelyek képesek interaktívan kommunikálni a járművel.

Az önvezető technológia még nem tökéletes, az intelligens abroncsok szempontjából is több kihívásra választ kell még találniuk a gyártóknak. A Hankook kigyűjtötte a főbb fejlesztési feladatokat:

  • A gumiabroncson belüli stabil adatátvitel – még nagy futásteljesítmény és csúcssebesség mellett is.
  • Az érzékelők nem olvadhatnak meg a súrlódás által okozott magas hőmérsékleten, és az érzékelő által működtetett akkumulátornak is ellen kell állni az összes külső behatásnak.
  • Az autonóm vezetés nagy adatátvitelt jelent. Ügyelni kell majd arra, hogy a továbbított adatokkal ne terhelődjön túl a rendszer.

Az áramellátás biztosítása is kulcskérdés

Az újratölthető akkumulátor jó opció lehet, hasonlóan kivitelezve, mint a hibrid rendszerek energiavisszanyerő megoldása, a fékenergia-visszanyerés vagy más néven regeneratív fékezés.

A berendezéseknek és az energiatárolónak is tökéletes együttműködésre van szüksége. Jelenleg abban a fázisban tartunk, hogy minden elemnek – köztük a szenzoroknak is – kell egy külső energialöket. Tehát még mindig a gépjármű energiaforrása és egy akkumulátor segítségével tudjuk üzemeltetni az abroncsok érzékelőit – összegezte a Hankook.

Már most is kapható jövőálló technológia

A dél-koreai vállalat már most számos termékének fejlesztésével és egyben bevezetésével is a jövő kihívásaira készül. Közleményükben kiemelték: a Sealguard és a defekttűrő technológiákkal készült abroncsok bevezetésükkel, valamint több éves tapasztalattal már bizonyították rátermettségüket, és készen állnak, hogy akár intelligens felszerelésekként használhatóvá váljanak. Mindkét típus nagyobb biztonságot nyújt a vezetők számára, hogy már most se kelljen várni a trélerre.

Olvassa el az első részt is!