Nagyot villantott a szlovák repülő autó

Kapcsolódó cikkek

Nagyot villantott a szlovák repülő autó

Nagyot villantott a szlovák repülő autó

autó

1 perc

A héten egy Nyitra melletti füves kifutópályáról indulva 35 perc alatt Pozsonyba ért a Klein Vision cég autó-repülő hibridje.

A 142. tesztrepülését teljesítő AirCar a landolás után rögtön be is mutatta a koncepció erősségét, és alig három perc alatt magába hajtogatta szárnyait, hogy aztán a közúti forgalomhoz csatlakozva megcélozza a szlovák főváros központját.
 
A bemutató repülést a cég egyik alapítója és fő konstruktőre hajtotta végre. Stefan Klein első hibrid autó-repülőgép modelljét még 1989-ben tervezte, amelyet hét évvel később követett az Aeromobile II. A Klein Vision startupot 2011-ben alapították, és jelenlegi járművükkel 2018-ban végezték az első tesztrepüléseket.

Az első generációs prototípus egy kétüléses, 160 lóerős, 1,6 literes BMW-motorral szerelt autó, amely propelleres hajtással 2500 méteres magasságban legfeljebb 190 kilométer per órás sebességgel tud repülni. A jármű önsúlya 1100 kg, és 200 kg hasznos terhet tud szállítani. A szériagyártást közvetlen megelőző modell több jelentős fejlesztés mellett a tervek szerint 300 lóerős motort kap – írta a Bitport.

A fejlesztők nagyon bíznak a koncepciójukban, ugyanakkor jelen állapotában csak a pilótaengedéllyel rendelkező, tehetős autósokat célozhatják meg. Igaz, ez nem elhanyagolható célcsoport, ha azt nézzük, hogy csak az Egyesült Államokban évente 40 ezer rendelést adnak le kisrepülőkre. A startup úgy látja, ha ezeknek a pilótáknak csak az 5 százaléka nyitott a hibrid megoldásra, akkor máris nyert ügyük van.