NB-IoT: első lépés az okosvárosok felé

Kapcsolódó cikkek

NB-IoT: első lépés az okosvárosok felé

NB-IoT: első lépés az okosvárosok felé

autó

4 perc

Budapest V. kerületében adták át a Vodafone első NB-IoT Smart Parking szenzorait az országban.

A Vodafone Magyarország az IoT (Dolgok Internete) megoldások tömeges alkalmazásával szeretné közelebb hozni a jövő okosvárosait. A szolgáltató egyik ilyen innovációja a keskenysávú rádiótechnikát alkalmazó (NB-IoT) parkolószenzor. A fővárosi V. kerületben 135 szenzor telepítésével építettek egyedülálló közlekedési infrastruktúrát.  

A közelmúlt legfontosabb városfejlesztési áttörését jelentik az egyre több helyen megjelenő intelligens város koncepciók, amelyek összekapcsolják a digitális és a fizikai valóságot – jelentősen javítva a városi élet működésén és minőségén. Az V. kerületben telepített okosparkolási megoldás alapját a parkolóhelyeken elhelyezett, aszfaltba épített szenzorok adják. A fejlesztésben a Vodafone partnere a Smart Lynx Kft. volt.

Sokkal egyszerűbb lehet így a parkolás

A parkolóhely foglaltságát figyelő szenzorok ellenőrzik, hogy a hely foglalt vagy szabad, ha változik az állapot, a szenzorba épített jeladó a Vodafone NB-IoT hálózatát használva jelez a központi szervereknek. A sofőrök egy mobilalkalmazáson keresztül láthatják a közelben szabad parkolóhelyeket a térképen megjelenítve, ahova az általuk preferált navigációs szoftver, majd a közelbe érve az okos parkolássegítő alkalmazás a legrövidebb úton irányítja őket. Emellett a parkolódíj fizetését is elindíthatják az alkalmazásban.

„A Belváros Önkormányzata mindent megtesz az V. kerület tranzitforgalmának csökkentése érdekében. Az okosparkolási rendszer bevezetése fontos állomás ennek a célnak az elérésében és egyúttal jelentős lépés az okosvárosok felé vezető úton. A fejlesztés megvalósítása az V. kerület parkolási díjakból származó bevételének visszaforgatása egy olyan eszköz létrehozásába, ami hatékonyan segíti mind az itt élő, mind a Belvárosban parkolni szándékozó autósokat” – foglalta össze Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester.

„A többi között az ilyen okosparkolást lehetővé tevő megoldások révén tapasztalhatjuk meg igazán, hogy az okosvárosok már nem a távoli jövő részét képezik, hamarosan a mindennapjaink részét képezik majd” – nyilatkozta Király István, a Vodafone vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.

„Azzal, hogy a Vodafone hazai és nemzetközi szinten is kiemelt figyelmet fordít az IoT-fejlesztésekre, tulajdonképpen a jövőbe fektetünk. Az új okosparkolást támogató technológia bevezetését támasztják alá azok a kutatások, amelyek szerint a közlekedésben résztvevő személyautók számának akár 74 százaléka éppen parkolóhelyet keres, míg az átlagos parkolóhely keresésre fordított idő csúcsidőben akár 14 perc is lehet. A parkolóhely keresésének gyorsításával ez az idő csökkenthető, valamint a forgalom, a légszennyezés mértéke és a zajszennyezés is mérséklődhet” – fejtette ki Király István.

Az NB-IoT egy ipari célú LPWA (alacsony energiafogyasztású, nagy hatótávolságú) vezeték nélküli technológia, amely például okos utcai lámpákhoz, hálózatba kapcsolt egészségfigyelő megoldásokhoz vagy okos parkolószenzorokhoz biztosít olcsó, és a 4G hálózat biztonsági jellemzőivel rendelkező konnektivitást.

A NarrowBand-IoT hálózat optimális olyan alkalmazásokhoz, ahol kevés adatot kell gyűjteni sok szenzorból, kevésbé hozzáférhető helyszíneken. A hálózat legfontosabb jellemzői közé tartozik a biztonságos adatkommunikáció, és a mobilhálózat nyújtotta lefedettséghez képest kb. 10-szer nagyobb területi lefedettség. A hatékonyabb energiafelhasználásnak köszönhetően az eszközök egyetlen elemmel 5 évig, vagy még annál is hosszabb ideig üzemképesek maradnak.

Gőzerővel folynak világszerte a fejlesztések

A Vodafone Csoport globális szinten is nagy hangsúlyt fektet a technológia további fejlesztésére, hiszen tervei között szerepel, hogy 2019 végére megduplázza állomásai számát az európai NB-IoT (Narrowband Internet of Things – keskenysávú dolgok internete) hálózatában. A fejlesztések lehetővé teszik, hogy a társaság egyetlen cellában közel 50 000 eszközt tudjon kiszolgálni, fennakadás vagy torlódás nélkül. 

Az, hogy az NB-IoT ilyen rangos helyet kapott a Vodafone Csoport tőkebefektetési tervei között, a vállalati ügyfelek részéről tapasztalt jelentős igényt tükrözi. A vállalatok 67 százaléka szerint az IoT ma már kritikus fontosságú, amit jól bizonyít, hogy 82 százalékuk a 2017-ben készült felmérés idején több ilyen eszközt használt, mint a megelőző év azonos időszakában.

Kezelt IoT-megoldások tekintetében a Vodafone jelenleg a globális piacvezető 74 millió kapcsolattal, illetve nemzetközi hálózati és szolgáltató felülettel, amelyek az üzleti szempontból kritikus alkalmazások széles skáláját támogatják. Mindemellett a szolgáltató 2017-ben 39 százalékos részesedéssel Magyarországon is piacvezető lett az IoT-eszközök piacán. A közeljövőben kiépülő, legnagyobb nemzetközi NB-IoT hálózat 10 európai országban fog rendelkezésre állni – a többi között az Egyesült Királyságban, Romániában és Magyarországon is.