Önvezető reptéri buszt tesztelnek Brüsszelben

Kapcsolódó cikkek

Önvezető reptéri buszt tesztelnek Brüsszelben

Önvezető reptéri buszt tesztelnek Brüsszelben

autó

1 perc

Sofőr nélküli reptéri buszt állíthatnak forgalomba néhány éven belül a belga fővárosban, amennyiben jól sikerülnek a tesztek, és a technológiát alkalmasnak ítélik a közúti közlekedésre.

A különleges buszok legkorábban 2021-ben közlekedhetnek majd menetrendszerűen Brüsszel városa és Brussels Zaventem repülőtér között – írja az AIRportal.hu.

A holland 2GetThere által tervezett és gyártott busz első prototípusának összeszerelése a következő hetekben kezdődik Utrechtben, a munka befejeztével pedig egyből elkezdik a jármű tesztelést a cég telephelyén. Amennyiben a technológia itt jól teljesít, akkor két év múlva szállíthatják le az első példányt.

Ezt követően a Brussels Airport először utasok nélkül, de már közutakon teszteli majd a buszt, hogy kiderüljön, az minden időjárási és forgalmi helyzetben biztonságosan helyt tud-e állni. Majdani üzemeltetőként a helyi közlekedési vállalat, a De Lijn csak ezek után, legkorábban 2021-ben szállíthatja majd meghatározott útvonalon az első utasokat.

Az önvezető technológiák alkalmazhatóságát az utóbbi időben Nyugat-Európa több nagy légikikötője is vizsgálni kezdte. Frankfurtban például a cargo repülőgépek rakodási idejének csökkentésére tesztelnek önvezető rakománytovábbító rendszert. A repülőgépgyártók is aktívan foglalkoznak a technológia alkalmazhatóságával. A Boeing szerint a következő évtizedben jöhet a nagy áttörés, és jelenhetnek meg az autonóm légitaxik.