Okosgyár lesz Esztergomban – Így fejleszt a Suzuki

Kapcsolódó cikkek

Okosgyár lesz Esztergomban – Így fejleszt a Suzuki

Okosgyár lesz Esztergomban – Így fejleszt a Suzuki

autó

2 perc

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával többéves kutatás-fejlesztési projektet indított konzorciumvezetőként a Magyar Suzuki Zrt.

A GINOP-2.2.1-15-2016-00015 projekt pályázati célja a vállalat beszállítói, valamint az egyetemek és kutatóhelyek közötti K+F+I együttműködés fejlesztésével magasabb hozzáadott értékű, új tudományos eredmények, piacképes termékek, szolgáltatások és technológiák, illetve ezek prototípusainak létrehozása.

A projekt összköltsége 5,3 milliárd forint, amelyből 2,7 milliárd forint saját forrás és csaknem 2,6 milliárd forint a Széchenyi 2020 program keretében nyújtott vissza nem térítendő támogatás.

Többlépcsős innováció során jelentős gyártástechnológiai fejlesztést valósít meg a vállalat. Az esztergomi gyár a többi között hálózatba kapcsolja a hegesztőrobotokat, modernizálja a logisztikai rendszert, előkészíti a legkorszerűbb lézerhegesztési technológia bevezetését, valamint új, kiváló műszaki tulajdonságú, költségtakarékos polimereket fejleszt a gépkocsigyártáshoz. A fejlesztések végső eredményeként 2020-ig még korszerűbb, versenyképesebb, biztonságosabb Suzuki prototípusokat állít majd elő a vállalat.

A Magyar Suzuki Zrt. vezette konzorciumi együttműködésben megvalósuló projektben a PEMÜ Műanyagipari Zrt., a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem működik közre partnerként.

A 2016-ban zárult 2,8 milliárd forint értékű, saját kivitelezésű beruházásként megvalósult gyármodernizációs program során a társaság jelentős fejlesztéseket vitt véghez az automatizáltság és robotizáció területén. Ennek egyik látványos eredménye, hogy ma 770 robot dolgozik az esztergomi üzemben, lefedve a teljes termelési folyamatot.

A jelenlegi konzorciális kutatás-fejlesztési együttműködésnek köszönhetően a Magyar Suzuki Zrt. további lépést tesz az intelligens gyártás megvalósításának irányába.