Okoskamerával felturbózott tükör előzheti meg a baleseteket

Kapcsolódó cikkek

Okoskamerával felturbózott tükör előzheti meg a baleseteket

Okoskamerával felturbózott tükör előzheti meg a baleseteket

autó

1 perc

A Tokiótól délnyugatra fekvő Fujieda város önkormányzata közlekedésbiztonsági tükröt tesztel. A mesterséges intelligenciával és LED-fényekkel felszerelt eszköz arra hivatott, hogy megakadályozza a kereszteződésekben gyakran előforduló baleseteket.

A japán város egyik általános iskolájához közel felállított konvex tükör mozgásérzékelő kamerája összeköttetésben áll egy gépi intelligenciát használó rendszerrel. Az MI-alapú technológia képes felismerni a helyszín felé közeledő teherautókat, személygépkocsikat és motorkerékpárokat, ennek hatására pedig kivilágítja a biztonsági tükröt, így ösztönözve lassításra vagy megállásra a sofőröket.

A most futó kéthetes tesztüzem egyike az első ilyen kezdeményezéseknek a szigetországban, közölte az önkormányzat. Beszámolójuk szerint a helyi közlekedési balesetek mintegy 30 százaléka a kereszteződésekben következik be.

A mozgásérzékelő kamera az útkereszteződés déli és keleti oldalát figyeli. Ha egy gépjármű közeledik, a tükör keretébe épített LED-ek felvillannak, ha viszont egyszerre több irányból is jármű közeledését észleli, akkor ezzel párhuzamosan a tükör belsejében lévő fények is villogni kezdenek, így figyelmeztetve a közlekedőket.

A város az időszak végén értékeli a technológia hatását, és a többi között összevetik az áthaladó járművek tesztidőszak előtti és közbeni sebességét. A kamerában használt MI-technológiát a japán Oki Electric Industry, míg a fényekkel jelző tükröt a visszapillantókat gyártó Murakami cég fejlesztette.

A város polgármestere, Shohei Kitamura azt ígérte, hogy ha a kísérleti időszak sikeresnek bizonyul, akkor a rendszert fokozatosan bevezetik a veszélyes közlekedési gócpontokban, főleg az iskolák környéken.

Forrás: