Okoskihangosítással elég, ha csak az útra figyel

Okoskihangosítással elég, ha csak az útra figyel

Okoskihangosítással elég, ha csak az útra figyel

autó

2 perc

A Dashbot segítségével hangvezérléssel irányíthatja az okostelefonon a navigációt és a zenelejátszást, de üzeneteket is küldhet.

A Dashbot (azaz dashboard robot, vagyis műszerfalrobot) egy ügyes, mesterséges intelligenciával támogatott beszélő és parancsszavakra értelmező kihangosítókészlet – számolt be róla a HVG Tech rovata. Bármilyen autóban elhelyezhető, az energiát pedig a szivargyújtóról vagy a gépkocsiban lévő USB portról kapja.

A készülék pillanatok alatt telepíthető, az okostelefonhoz pedig Bluetooth segítségével kapcsolódik. Az eszközök párosítása után egyszerű parancsokkal vezérelhetőek a telefon funkciói, csupán annyi a lényeg, hogy „Dashbot” „computer” vagy „co-pilot” megnevezéssel kell kezdeni a mondatot.

A rendszer hozzáfér a híváslistához, sms-ek bediktálására és felolvasására is alkalmas, valamint a beépített zenelejátszón túl a különböző internetes streamelő szolgáltatásokat is tudja irányítani, mint például a Spotify vagy az Apple Music.

A tervek szerint a szerkezetet csupán 49 dollárért (tehát megközelítőleg 14 ezer forintért) szeretnék forgalmazni, ám ahhoz, hogy ilyen olcsó lehessen, nagy mennyiségben kell gyártani. Emiatt a fejlesztők a Kickstarter közösségének segítségét kérték a finanszírozáshoz, ahol eddig a tervezett összeg másfélszeresét gyűjtötték össze kevesebb mint egy hét alatt.