Önállósodik a Ford önvezető divíziója

Kapcsolódó cikkek

Önállósodik a Ford önvezető divíziója

Önállósodik a Ford önvezető divíziója

autó

1 perc

Ha Alphabet, akkor Waymo, ha General Motors, akkor GM Cruise – és mostantól ha Ford, akkor Ford Autonomous Vehicles LLC.

Az autóipari óriás megalapította a saját, a hagyományos tevékenységtől függetlenül működő vállalatát, hogy az autonóm gépjárművekre és az ehhez kapcsolódó technológiákra fókuszálhassanak.

Közleményükben kiemelték: a cégalapítással egyértelműen az a céljuk, hogy hangsúlyosabban jelen legyenek az önvezető szegmensben, és jobban ki tudják használni a piaci lehetőségeket. A Ford AV fog felügyelni minden fejlesztést, kutatást és gyártást, ami a terveik szerint 2021-re elkészülő vezető nélküli modelljükkel kapcsolatos.

Az amerikai konszern 4 milliárd dollárt fog beleinvesztálni az új társaságba 2023-ig – ebbe beletartozik az az egymilliárd dollár, amit a 2017-ben megszerzett startupba, az Argo AI-ba szándékoznak fektetni a tranzakciót követő öt évben.

Úgy tűnik, hogy nyitottak a további partnerségek létesítésére és új befektetők fogadására, mivel a cég alapvetően úgy lett létrehozva, hogy kezelni tudja harmadik fél befektetéseit is. A Reuters szerint a Ford azért hozta létre ezt az új vállalatot, mert a vezetőség úgy véli: az önvezető járművek területén végül mindössze három-négy nagyobb játékos fog dominálni.

Jim Hackett, a Ford vezérigazgatója kiemelte, hogy vállalatuk máris jelentős lépéseket tett előre az önvezetés egész területén – kezdve a technológiai fejlődéstől az üzleti modell innovációján át a felhasználói tapasztalatok elemzéséig. Szerinte most jött el az ideje annak, hogy a teljes autonóm vezetési ágazatukat egyetlen csapatba integrálják, és a legjobb pozícióból indulhassanak az előttük álló üzleti lehetőségek kiaknázására.

Forrás: