Önjáró autók: fejlesztések a Volvónál

Önjáró autók: fejlesztések a Volvónál

Önjáró autók: fejlesztések a Volvónál

autó

2 perc

A svéd autógyártó felgyorsítaná a technológia beépítését modelljeibe.

A vállalat a biztonsági rendszerek fejlesztésében vezető szerepet betöltő Autoliv-vel lép partnerségre. Az együttműködés célja, hogy teljes mértékben autonóm biztonsági rendszert építsenek a járművekbe.

Egyre közelebb az önjáró autók világa

A két társaság közös céget indít a svédországi Göteborgban. A megállapodás szerint mindketten 100 munkatársat biztosítanak a projekthez, és ez a létszám egészen 600 főig emelkedhet a következő néhány évben.

Az együttműködés alapján a vállalatok megosztják a fejlesztéseket, szabadalmakat, ötleteket a gépjárművezetést támogató rendszerekkel (ADAS) és az önálló vezető rendszerekkel (AD) kapcsolatban. Céljuk, hogy az első közös fejlesztések 2017-re elkészüljenek.

„Azáltal, hogy megosztjuk mindkét cég szaktudását, hamarabb be tudjuk mutatni ezt az izgalmas technológiát az ügyfeleinknek” – mondta a Volvo vezérigazgatója, Håkan Samuelsson. 

Az autógyártó közleménye szerint az Autoliv megteheti, hogy az autonóm rendszert más gyártóknak is eladja. A Volvo pedig természetesen saját járműveiben használhatja fel majd a technológiát, melyeket így korábbi lépéseiből kiindulva akár különböző utazásmegosztó szolgáltatóknak is árusíthat.

Korábban ugyanis már társultak az Uberrel is, melynek keretein belül 100 terepjárót küldtek a cég pittsburgh-i flottájába, ahol az autók máris a közösségi taxiszolgáltatás részeivé váltak.

A mostani megállapodás konkurensei az olyan szolgáltatók, mint például a Delphi és a Mobileye, amelyek a hónap elején jelentették be, hogy saját önjáró autókat fejlesztenek majd együtt. Mobileye és az Intel a BMW-vel is megállapodást írt alá, miszerint belső hardvereket és szoftvereket szállítanak majd a 2021-ben megjelenő iNext elnevezésű modellhez.

Legfrissebb fejleményként a Volvo arról számolt be, hogy legyártották az első olyan autonóm XC90-es gépkocsit, amely részt vesz a göteborgi Drive Me projektben.

Forrás: ReadWrite.com