Önvezető autókat tesztel az Aptiv és a Lyft

Kapcsolódó cikkek

Önvezető autókat tesztel az Aptiv és a Lyft

Önvezető autókat tesztel az Aptiv és a Lyft

autó

1 perc

A két cég az idei CES során lehetővé tette, hogy az érdeklődők „élesben” teszteljék a BMW 5-ös szériáján alapuló autójukat.

A járműre a Velodyne LIDAR-szenzorokat nem a szokásos helyre, a tetőre, hanem elölre, a hűtőrács alá helyezték el, de a teljesebb kép érdekében található két előrenéző LiDAR az oldalsó tükrökön is és két radarszenzor a gépkocsi mindkét oldalán – ezek egyébként használaton kívül visszahúzódnak.

A jövőből hozott autót a Mercedes

Ahogy Glen DeVos, az önvezető funkciót szolgáltató Aptiv (korábban Delphi) technológiai vezetője magyarázta, az autót sokkal több érzékelővel szerelték fel, mint eddig bármikor, ráadásul a dizájnja jobban belesimul a piacon lévő személygépkocsi-sorozatokba. A cég terve között szerepel, hogy mind az autók képességeit, mind pedig a gyártók és a vevők dizájn-elvárásait illetően gyártásképesebb irányba mozdulnak el.

A jármű működés közben folyamatosan kommunikál a város internetre csatlakozó közlekedési lámpáival. Futurisztikus taxiként a szokásos applikáció segítségével „leinthető”, gyorsan megérkezik, és rögtön jelzi, hogy önvezetőként működik. A hátsó ülések elé szerelt tableten indítható az utazás, és térképen követhető, hogy hol jár éppen a kocsi. A speciális BMW-t a Las Vegas-i forgalomban is tesztelték, és megbirkózott a több sávot átszelő, elé vágó járművekkel is.  

A fejlesztők azt ígérték, az Aptiv és az autómegosztással foglalkozó Lyft a CES után is megpróbálják a nagyközönség számára is elérhetővé tenni a tesztelés alatt álló flottát. Hiába új terület ez még az Aptivnak, a cég a következő években további teszteket és aktívabb részvételt tervez. Az említett Las Vegas-i tesztprojektet eredetileg csak a szakkiállítás idejére tervezték, de várhatóan idén lesz még több próbaüzem is.

Forrás: TechCrunch / Fortune.com