Önvezető buszjáratok Szingapúrban

Kapcsolódó cikkek

Önvezető buszjáratok Szingapúrban

Önvezető buszjáratok Szingapúrban

autó

1 perc

A városállam vezetése 2022-re három kerületben is autonómmá tenné a tömegközlekedést, emellett több más projekttel is ösztönözné a technológia fejlesztését.

Egyre több sofőr nélkül közlekedő buszról lehet hallani világszerte. Bár az eddigi megoldások többnyire kisbuszokat közlekedtetnek, amelyek campusokon, reptereken vagy más, hagyományosan gyalogos közlekedésre kialakított területen fuvarozzák utasaikat. Szingapúrban tavaly októberben kezdtek tesztelni egy ennél nagyobb, 80 férőhelyes buszt, amelyet a tervek szerint 2022-ig forgalomba is helyeznének.

Vezető nélküli buszjárat indulhat Bécsben

A városállam évek óta élen jár az autonóm technológia támogatásában, ami nem is meglepő, tekintve, hogy a világ első okosvárosává szeretnének válni. A helyi vezetése idén engedélyt adott egy önvezető rendőrautó tesztelésére, a Scania is itt végezhette az autonóm teherautóinak próbaüzemét, de a Peugeot is zöld utat kapott a technológiával való kísérletezésre.

Mindezek mellett létrehoztak egy úgynevezett Önvezető Központot is, hogy még több fejlesztőt vonzzanak be.

Egyelőre ez a központ szolgáltatja a terepet a buszok tesztelésére is, de később majd, a csúcsidőn kívül a Punggol, Tengah és Jurong negyedekben találkozhatnak a különleges járművekkel a helyiek. A terv szerint okostelefonos alkalmazás segítségével lehet majd az egyes megállókhoz rendelni a buszokat. 

Az autonóm tömegközlekedés terén igen kiélezett a verseny. Kínában a Baidu tesztel hasonló önvezető buszokat, Finnországban és Dubajban pedig az EasyMile. Bár a technológia nem mentes a rossz hírektől sem, elég csak a nemrégiben Las Vegasban indult önvezető buszjáratra gondolni, mely első útján balesetet szenvedett. Bár érdemes megjegyezni, hogy a koccanást a másik jármű, egy teherautó sofőrje okozta.

Forrás: Engadget