Radikálisan átalakulhat a közlekedés

Kapcsolódó cikkek

Radikálisan átalakulhat a közlekedés

Radikálisan átalakulhat a közlekedés

autó

2 perc

Kevesebb mint tizenöt éven belül az Egyesült Államokban megtett utak negyedét elektromos meghajtás és önvezető technológia segíti majd, derül ki a Boston Consulting Group tanulmányából.

Ennek hatását leginkább a legalább egymilliós városok érezhetik majd, mivel ezek lesznek a vezető nélküli utazásmegosztó szolgáltatások kiindulópontjai. A Ford vezérigazgatója, Mark Fields már be is jelentette, hogy 2021-től kezdve a cég ilyen szolgáltatásokat indít különböző nagyvárosokban.

A közlekedés változó ára

Sofőr nélkül az utakon: hogyan kategorizáljuk az önvezető autókat?

A Boston Consulting Group áprilisi tanulmánya szerint az önvezető autók elleni kezdeti ellenérzések leülepednek majd, amikor világosabbá válnak a gazdasági előnyök. Az eredmények szerint ugyanis egy naponta ingázó chicagói lakos akár 7000 dollárt is megtakaríthat évente az új közlekedési technológiák használatával.

Az autóiparban végbemenő változások gyorsabbak lehetnek majd, mint most sokan gondolják – még az is lehet, hogy az amerikai nagyvárosokban élők nagy része most vásárolja meg élete utolsó hagyományos autóját.

A szakértők szerint ugyanis az autógyártók és a technológiai cégek hamarosan saját kezükbe vehetik a járművek ellenőrzését és tulajdonjogát, teret adva ezzel egy hosszú távú bevételeket kínáló modellnek: az utazásmegosztásnak. Így ahelyett, hogy a vásárló egyszer és nagyobb összegben fizetne a járműért, inkább a szolgáltatás ügyfele lesz, és azon alkalmakért fizet majd kisebb összegeket, amikor ténylegesen használja az autót.

Eltérő üzleti modellek

Az elképzelések szerint az autógyártók több új gazdasági modell közül választhatnak majd. Az egyik lehet bérletalapú, ahol a felhasználó azért fizet, hogy megadott számú alkalommal használhassa a járművet, a másik pedig egyszeri fizetéseken alapul majd – a mai taxikhoz vagy autómegosztó szolgáltatásokhoz hasonlóan.

Nehéz megjósolni, hogy mikor jön el az idő, amikor az önvezető autó lesz az átlagfelhasználók első számú választása lesz. Az infrastrukturális és jogi korlátozások is megnehezíthetik a gyártók dolgát, ami visszavetheti a folyamatot néhány évvel, annak ellenére, hogy az amerikai kormány és a telekommunikációs szolgáltatók nyitottak az új megoldásra. A legtöbb becslés szerint mindent egybevetve az önvezetők korszaka valamikor 2025 és 2035 között jöhet el.

Forrás: ReadWrite