Repülő autókkal utazna a jövőbe a GM

Kapcsolódó cikkek

Repülő autókkal utazna a jövőbe a GM

Repülő autókkal utazna a jövőbe a GM

autó

1 perc

Az autógyártó két, egyelőre inkább csak a tervezőasztalon létező koncepciót mutatott be: a tojás alakú, önvezető Cadillac mellett az együléses, elektromos, vertikális fel- és leszállásra képes (eVTOL) repülő autó koncepcióját.

Mindkét jármű része a gyártó Halo portfóliójának, bár valószínűleg sokára – vagy soha nem – kerülnek gyártásba. Ugyanakkor megmutatják, mit gondol a GM a jövő dizájnjáról, egyben pedig a márka gyártási gyakorlatának szimbólumaként is szolgálnak.

Az önvezető autó leginkább például a reptereken használt sofőr nélküli minibuszok belül bőrrel és szőrmével borított verziójának tűnik. Hiányoznak belőle a hagyományos irányítási lehetőségek, mint például a kormánykerék vagy a pedálok, inkább úgy néz ki, mint a hetvenes évek süppedő bútorokkal berendezett nappalijai. Ahogy Michael Simcoe, a GM fő-dizájnere megfogalmazta: egy közösségi tér, ahol a barátok vagy a család jól érezhetik magukat együtt, miközben a céljuk felé autóznak.

A futurisztikus kinézetű elektromos járművet hatalmas napfénytetővel és biometrikus szenzorokkal képzeltek el a tervezők; az érzékelők leolvassák az utasok életfunkcióit és a kapott adatoknak megfelelően állítják be például a belső tér hőmérsékletét, fényeit, a kellemes hangokat vagy az illatosítókat.

A másik bemutatott modell, a vezető tervező által csak „a légi mobilitásba való első kirándulásnak” nevezett személyszállító eszköz szintén fejlesztés alatt áll, bár erről sem derült ki, tervezi-e a cég valaha is a gyártását.

A négy rotorral felszerelt Cadillac eVTOL-t 90 kW-os elektromos motor hajtja, a függőleges fel- és leszálláshoz pedig a lapos városi háztetőket venné igénybe. Maximális sebessége csaknem 90 kilométer lenne óránként. A személyszállító drónról azonban a virtuális kiállításon csak animált képet láthattak az érdeklődők.

Forrás: