Sok bosszúságtól kímélhetik meg egymást az autósok

Kapcsolódó cikkek

Sok bosszúságtól kímélhetik meg egymást az autósok

Sok bosszúságtól kímélhetik meg egymást az autósok

autó

2 perc

Mindenkivel előfordult már, hogy égve hagyta a fényszórót, vagy az egyik ablak lehúzva maradt. Ilyenkor rendszerint másnap szembesül az autós azzal, hogy jó esetben csak az akkumulátort kell feltölteni. Az ingyenesen használható Autóőrszem applikáción keresztül a rendszámot beírva tudnak egymásnak üzenni az autósok.

A programbam már mintegy 7500 rendszámot regisztráltak, és a második frissítést követően Viberen és Facebook Messengeren keresztül is küldhető riasztás.

Egy fiatal magyar pár fejéből pattant ki az ötlet, miután harmadjára jártak pórul, és kellett munka előtt bebikázni a gépkocsijukat, hogy kellene egy applikáció, amelyen keresztül közvetlenül lehet az autótulajdonosoknak üzenni. Természetesen nem vezetés közbeni üzengetésről van szó, hanem olyan hétköznapi dolgokról, mint például figyelmetlenségből rossz helyen parkoltunk vagy épp égve hagytuk a fényszórót. Ezért saját erőből megalkották az Autóőrszem mobilalkalmazást.

Mikor érdemes riasztani?

Egy kattintással lehet üzenni a tulajdonosnak, ha bármilyen problémát észlelnek a gépjárművel kapcsolatosan. Például, ha rossz helyre parkolt, épp elvontatják vagy ha bekapcsolt a riasztó. Ha pedig a műszaki probléma látható, mint például csöpögő olaj vagy lapos kerék, akkor is azonnal lehet jelezni. Az alkalmazás letölthető Androidra és iOS-re egyaránt.

„Egy éve adtuk ki az első verziót, és a sok visszajelzésnek köszönhetően mára sikerült olyan funkciókkal bővíteni, amelyek lehetővé teszik, hogy bárki szívesen használja az applikációt. Nagyon egyszerű a használat, be kell írni a rendszámot, akinek tulajdonosát riasztani szeretnénk és bepipálni, hogy miről szeretnénk értesíteni. A legújabb frissítés óta már lehetőség van szabadszavas üzenetküldésre is, amit a felhasználók kérései alapján építettünk be a rendszerbe” – mondta Molnár József, az Autóőrszem fejlesztője, alapítója.

„Szeretnénk, ha nem mennének el az emberek az olyan problémák mellett, amelyek pár kattintással orvosolhatók, és másnak óriási segítség. Az applikációval a célunk az autós kultúra fejlesztése, egy autós közösség elindítása, ahova bárki csatlakozhat, aki szeretne segíteni a másiknak” – tette hozzá Molnár József.

Anonim módon lehet segíteni

Az Autóőrszem attól lesz sikeres, hogy ha minél több rendszámot regisztrálnak, hiszen csak akkor kaphatja meg valaki a riasztást, ha regisztrálta saját rendszámát. Egy rendszámnak egy jogosultja lehet, de több személy is kaphat értesítést, ha a tulajdonos úgy határoz.

A felhasználók a rendszámra tudnak küldeni üzenetet. A rendszer anonim: nem derül ki, hogy személy szerint kihez tartozik a gépkocsi, de az sem, hogy ki küldte a riasztást.  

Fontos része volt a fejlesztésnek a visszaélések minimalizálása, ezért számos óvintézkedést tettek már az első pillanatban az ötletgazdák. Például, aki a riasztást kapja, értékelheti, hogy hasznos volt-e az információ, így ha valaki hamis riasztásokkal próbálkozik, akkor inaktiválni tudják a fiókját.

Az is segíthet, aki nem autós

A legújabb frissítéssel Facebook Messenger vagy Viber segítségével azok is tudnak riasztást küldeni, akik nem regisztráltak, de segíteni akaró járókelők. Elérhető már egy gépkocsira ragasztható matrica is, amivel jelezni tudják az autósok, hogy használják az applikációt. Ez megkönnyíti a riasztást küldők dolgát, hiszen azonnal látják, hogy meg fogja kapni az információt a tulajdonos.

A fejlesztés itt nem áll meg, a felhasználói visszajelzések és kérések alapján további újítások várhatóak, mint például a zónaterület alapján történő riasztás, de tervezik az aktív felhasználók jutalmazását is.