Szenzorok figyelmeztetik az autósokat

Kapcsolódó cikkek

Szenzorok figyelmeztetik az autósokat

Szenzorok figyelmeztetik az autósokat

autó

2 perc

A Tyrata speciális érzékelői jelzik, ha az abroncs futófelülete túlságosan elvékonyodott.

A szén nanocsöves tintával készült szenzorok hajszálpontosan képesek monitorozni a gumiabroncs futófelületét, így érzékelik annak egyenetlenségeit vagy túlzott elvékonyodását. A fejlesztést az amerikai Tyrata dobja piacra. A cégnek az év első felében 4,5 millió dolláros forrást sikerült összegyűjtenie céljai megvalósításához.

Ahogy Jesko von Windheim elnök-vezérigazgatója elmagyarázta, a szenzor magja két apró, szorosan egymás mellett elhelyezkedő, elektromos vezetőképességű elektródából áll, melyek az abroncs belsejében helyezkednek el. Bár az elektromos mező nagy része a két szomszédos elektróda széleinél található, egy része viszont azok felülete között jön létre, ez az ív pedig képes behatolni a gumiabroncs futófelületébe, az abroncs és annak mintázata pedig kölcsönhatásba lép ezzel a „peremfeszültséggel”. Ez az interferencia pedig az elektródák egyikén létrejövő elektromos válasz segítségével mérhető, amivel meghatározható az érzékelő feletti anyagvastagság.

Az innovatív megoldást az amerikai Duke Egyetem kutatói fejlesztették ki. Az eredményeket még tavaly publikálták az IEEE Sensors Journal tudományos folyóiratban. A Tyrata tulajdonképpen ennek az érzékelőnek a működését tesztelte tovább különböző környezeti körülmények között. Ráadásként megalkotta az abroncson belüli, távolról történő működéshez szükséges „csomagolást” és elektronikát is.

Kellemesebb és biztonságosabb autózás

A gumiabroncsok elvékonyodott futófelülete nemcsak a vezetési élményt rontja, hanem a biztonságot is. A jelenség a balesetveszélyen túl, csökkenti a jármű teljesítményét és növeli az üzemanyag-fogyasztást.

„Célunk, hogy növeljük a biztonságot, a teljesítményt, a hatékonyságot és a jövedelmezőséget” – fogalmazott a cégvezető. Azt is elmondta, hogy a flottakezelő vállalkozásoknak és az autóversenyző csapatoknak is hasznos lehet ez a megoldás. Nem beszélve az autómegosztásról és az önvezető járművekről, amelyek esetében az abroncsmonitorozás is kiemelt fontosságú ahhoz, hogy működőképes legyen az üzleti modell.

Forrás: