Telematika: összehangolt intézkedések kellenek

Kapcsolódó cikkek

Telematika: összehangolt intézkedések kellenek

Telematika: összehangolt intézkedések kellenek a fejlődéshez

autó

2 perc

A Dolgok Internete (IoT) az okosautókon és telematikai rendszereken keresztül a flottapiacot is forradalmasíthatja. Íme, néhány kulcsterület, ami kihat a fejlesztésekre.

Állami szabályozások

Több országban is kötelezővé tették az úgynevezett elektronikus fedélzeti menetrögzítők (electronic onboard recorder, EOBR) használatát a haszongépjárművek esetén. Az autóipari telematikai ipar legmagasabb jövedelemtermelő régióját Észak-Amerika jelenti, de az Egyesült Államokban és Kanadában is stabil növekedés várható 2022-ig.

A sofőrök vezetési mennyiségének és idejének szabályozását is ki kell emelni. Ezek az előírások, korlátozások kötelezővé teszik a telematikai szolgáltatók számára is a különféle nyilvántartások vezetését a szükséges adatokról.

Valós idejű adatok rögzítése

A telematikai szolgáltatók elsődleges feladata a vezetési adatok monitorozása. Az így nyert információk révén képesek elemezni a vezetői magatartást, ösztönözhetik a biztonságos vezetést, prediktív elemzéseket készíthetnek és az okosautó kereteit is meghatározhatják.

A megalapozott üzleti döntésekhez megfelelően strukturált formában kell össze gyűjteni a járművekbe épített eszközök által generált adatokat. Mindez a biztosítótársaságoknak is segítségére lehetne a termékfejlesztésben, és mobil- vagy számítógépes hálózatokon keresztül más piaci szereplők is hozzáférhetnének a felhőalapú felügyeleti rendszerekhez.

Biztonság

A Statista becslése szerint 2020-ra a csatlakoztatott autók a globális új autópiac 98%-át teszik ki. Ez egyben azt is jelenti, hogy egyre több biztonsági kihívással kell szembenézni. Elég arra az esetre gondolni, amikor 2016-ban a Keen Labs biztonsági kutatócég csapata sikeresen meghackelte a Tesla Model-S rendszerét.

A járművezetőket egy hamis weboldalon keresztül olyan nyilvános WiFi hozzáférési ponthoz navigálták, melynek révén a gyanútlan felhasználók egy rosszindulatú szoftvert töltöttek le. Ezzel pedig az etikus hackerek lényegében átvették az irányítást a járművek (pontosabban azok okos funkciói) fölött. 

A különböző üzleti modellek összehangolása

A felhőplatformok lehetővé teszik, hogy a járművezetők, a fuvarozók és a fuvaroztatók, a flottaüzemeltetők, a kereskedők, a benzinkutak, a biztosítótársaságok és más szervezetek valós időben csatlakozhassanak egymáshoz.

A Google Assistant és az Amazon Alexa kedvelői ilyen formában is hangvezérelt tájékoztatáshoz juthatnak a helyi útviszonyokról. De a különböző platformokon keresztül a szolgáltatók személyre szabott tanácsokat is adhatnak az adott földrajzi sajátosságok vagy forgalmi helyzet figyelembe vételével. Így a sofőrök megtudhatják, melyik útvonalat érdemes követni, hol található a legközelebbi étterem, vagy hogy milyen gyorsan haladhatnak.

Összefoglalva elmondható, hogy az IoT a flottakezelésben is újratervezést hozhat. Az optimális eredmények eléréséhez viszont megbízható lefedettségre és hálózati kompatibilitásra is szükség van, hiszen csak így lehet sokkal jobban használható platformokat biztosítani.

Forrás: