Új önvezető autós vállalkozást alapít a Yandex és az Uber

Kapcsolódó cikkek

Új önvezető autós vállalkozást alapít a Yandex és az Uber

Új önvezető autós vállalkozást alapít a Yandex és az Uber

autó

2 perc

A Yandex NV és az Uber Technologies külön céggé alakítja közös vállalkozásuk önvezető autós egységét, így az orosz fél jobban ellenőrzi a vállalkozásokat, és megnyithatja az utat az új befektetők előtt.

A kapcsolódó közlemény szerint Oroszország legnagyobb internetes vállalkozása 150 millió dollárt fektet be az új részlegbe, a Yandex Self-Driving Group BV-be. A cég felvásárolja az Uber részesedésének egy bizonyos hányadát is. Ennek eredményeként a moszkvai székhelyű vállalat 73%-os tulajdonrésszel rendelkezik majd, az Uber pedig 19%-kal. A fennmaradó részt az új egység vezetősége számára tartják fent.

A Yandex emellett az Uberrel közösen hozzájárul a MLU BV néven ismert gépjármű-megosztási üzletágához is, amely a többi között élelmiszer házhozszállítási szolgáltatást is magában foglal.  Ezzel az Uber 33,5%-os részesedéssel marad az MLU-ban, szemben a június 30-i mintegy 37%-os tulajdoni aránnyal. A Yandex.Drive körülbelül 16.000 autót működtet számos orosz városban.

A változásoknak köszönhetően az orosz társaság hatékonyabban ellenőrizheti a vállalkozásokat, és nagyobb szabadsággal bír a technológiai fejlesztések tekintetében. A mostani lépés annak fényében nem meglepő, hogy az idei év elején a Yandex még az Uber MLU-ban való részesedésének kivásárlását fontolgatta.

Szergej Libin, a moszkvai Raiffeisen Bank elemzője úgy véli, az önvezető üzleti tevékenység leválasztásával a Yandex előkészíti az utat ahhoz, hogy a jövőben külső befektetőket csalogasson magához. Az autómegosztás átszervezése és a további változtatások ugyanis nagy vonzerővel bírhatnak egy nyilvános részvénykibocsátás (IPO) esetén.

Az Uber körül pedig már tavaly felgyorsultak az események, amikor is a vállalat jelentős összegű anyagi támogatást kapott legnagyobb tulajdonosától, a SoftBanktól. Az Alphabet pedig 2020 elején gyűjtött össze 2,25 milliárd dollárt a 2016-ban Waymo néven önállósult önvezető részlege támogatásához.

Forrás: