Ujjlenyomattal is kinyithatjuk az autónkat?

Kapcsolódó cikkek

Ujjlenyomattal is kinyithatjuk az autónkat?

Ujjlenyomattal is kinyithatjuk az autónkat?

autó

2 perc

A Hyundai az új generációs Santa Fe modellen mutatja be a biometrikus azonosításon alapuló technológiáját.

Az ujjlenyomaton alapuló megoldás azért is számít különlegesnek, mert gépjárművek esetén eddig nem alkalmaztak ilyet. Az új módszernek köszönhetően a járművezetők kulcs nélkül is kinyithatják, illetve beindíthatják autóikat.

Az egyik ujjlenyomat-olvasó az ajtófogantyú mellett található, így a kilincs könnyedén benyomható. Amint azt a gyártó hangsúlyozta, a kapcsolódó adatok titkosításra kerülnek, a szenzor pedig a beépített járművezérlővel fog kommunikálni. A másik érzékelő pedig a gyújtáskapcsolón lesz, így az autó szintén ujjlenyomat-olvasás alapján, kulcs nélkül is beindítható lesz majd.

A rendszer nemcsak azonosítja a sofőrt, hanem ezt követően a különböző beállításokat is automatikusan személyre szabja. Legyen szó az ülés megdöntéséről vagy a rádió és más szórakoztató-kényelmi funkciók egyedi beállításáról.

Albert Biermann, a Hyundai kutatás-fejlesztési divíziójának elnöke elmondta, további fejlesztéseket is terveznek, a jövőben így a többi között a hőmérséklet és a kormánykerék pozíciójának automatikus beállítása is az egyéni igényekhez igazodva történik majd meg.

A vállalat a különféle biztonsági vonatkozásokat is megvizsgálta. Mivel az emberi test elektromossága egyénenként eltérő, így a leolvasott ujjlenyomat alapján a rendszer képes megfelelően azonosítani annak tulajdonosát, hamis ujjlenyomatokkal tehát nem „verhető át”. Állítólag annak az esélye, hogy a leolvasó egy másik személy ujjlenyomatát érzékelje a sofőr ujjlenyomatának, 1 az 50 000-hez, ami ötször biztonságosabb, mint a hagyományos – vagy akár az „intelligens” – kocsikulcsok használata. A valós idejű gépi tanulásnak köszönhetően pedig a rendszer folyamatosan fejlődik, így az idő múlásával egyre nagyobb hatékonysággal képes működni.

Az új technológiát elsőként csak bizonyos „válogatott” piacokon vezetik be, majd a tervek szerint fokozatosan terjesztik azt ki az egyéb piaci szegmensekre. A Hyundai emellett keresi a lehetőségeket további személyre szabott technológiai megoldások bevezetésére is.

Forrás: