Zöld utat kapnak az önvezető autók Kaliforniában

Kapcsolódó cikkek

Zöld utat kapnak az önvezető autók Kaliforniában

Zöld utat kapnak az önvezető autók Kaliforniában

autó

1 perc

Április elejétől érvényét veszti az az előírás, hogy minden önjáró autóban ülnie kell egy sofőrnek is, aki szükség esetén átveszi a kormányt.

Kaliforniában jelenleg 50 cég tesztelhet autonóm járműveket. Az új szabályozás megköveteli tőlük, hogy ezentúl – a katonai drónokhoz valamelyest hasonló módon – távolról működtessék a járműveket, és ha bármi gond van, azt jelezzék a hatóságnak és a többi sofőrnek. A változás támogatja a vezető nélküli járművek szélesebb körű alkalmazását.

Az április 2-án hatályba lépő módosítást a helyi gépjárműhivatal, a DMV (Department of Motor Vehicles) jelentette be. Jean Shiomoto igazgató kiemelte, hogy az új szabályozás jelentős előrelépés az autonóm technológia számára.

A robotautók elterjedésének támogatói egyik fő gazdasági előnynek azt tartják, hogy használatukkal megszűnnének bizonyos emberi korlátok. Így például az önvezető gépkocsik akár a nap 24 órájában úton lehetnek anélkül, hogy csökkenne az éberségük vagy a figyelmük.

Az pedig, hogy már nincs szükség arra, hogy valaki folyamatos készenlétben az autóban üljön, fontos pszichológiai és logisztikai előrelépés lehet a ténylegesen önjáró autók irányába. A kaliforniai hatóságok érthetően a biztonságot hangsúlyozzák, de továbbra is lelkesen üdvözlik az állam területére tervezett gyártói teszteket.

Forrás: New York Times