Így szabályozza az Egyesült Királyság az okosautókat Az okos- és önvezető autókra vonatkozó irányelveket adott ki az Egyesült Királyság kormánya, amelyekkel az autógyártóknak és partnereiknek biztosít útmutatást a járművekhez kapcsolódó biztonsági elvárások kapcsán. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3045/articles/20170811165330/onvezeto-szabalyozas.jpg

Így szabályozza az Egyesült Királyság az okosautókat

2017. augusztus 11. 17:55
1'
Nyolc pontból álló hatósági iránymutatást tettek közzé a biztonsági előírásokról.

Az okos- és önvezető autókra vonatkozó irányelveket adott ki az Egyesült Királyság kormánya, amelyekkel az autógyártóknak és partnereiknek biztosít útmutatást a járművekhez kapcsolódó biztonsági elvárások kapcsán – számolt be a szabályozásról a HWSW.

Sofőr nélkül az utakon: hogyan kategorizáljuk az önvezető autókat?

A szabályokat nyolc pontban foglalták össze. Az első pont kimondja hogy a biztonság már a tervezés korai szakaszában, a felső vezetés szintjéről kezdve jelen kell, hogy legyen. A második pont szerint a biztonsági kockázatokat minden szinten súlyosságuknak megfelelően kell kezelni, az ellátási lánc egész hosszán.

A harmadik és negyedik pont rögzíti, hogy mind a gyártónak, mind a vele együtt dolgozó alvállalkozóknak garantálniuk kell a biztonságot a jármű egész élettartama során. Az ötödik és hatodik pont az önvezető rendszer hardveres és szoftveres védelmek minőségét hivatott garantálni a többrétegű és rugalmas megoldások előírásával. A hetedik pont az adatkezelés irányelveit fekteti le, míg a nyolcadik pont az esetleges támadások megfelelő kezelését és felderítését.

Ahogy a HWSW is megjegyzi, amennyiben a brit útmutatás sikeresnek bizonyul, az jó példát mutathat a területtel még ismerkedő országok felelős hatóságai számára, nem lenne meglepő, ha a következő években Európa-szerte jelennének meg hasonló tervezetek.

A figyelmébe ajánljuk:

Különös „önvezető” autó kószál Virginiában

Az elmúlt napokban terjedt el a híre a „sofőr nélküli” furgonnak, melynek vezetője az ülés huzatához hasonló jelmezt öltött fel. Még meglepőbb az eset indoklása, ugyanis nem viccről, hanem egy komoly kutatásról van szó. A nem éppen szokványos teszt jó alkalmat teremt arra, hogy átnézzük az önvezető közlekedés egyik kulcsterületét: a járművek és emberek közötti kommunikáció fontosságát.
Olvasson még a témában:

Hatalmas képernyővel száll be a versenybe a kínai okosautó

A Las Vegas-i tech-kiállításon már szinte megszokottnak számít, hogy olyan jelentős autóipari vállalatok is, mint a Ford, a Honda vagy a Toyota, különféle intelligens fejlesztéseket mutatnak be. Emellett idén sem maradhattak ki a show-ból a nagyra törő tervekkel érkező új versenyzők sem.