A motorosokra is vigyáznak a beszélgető autók Az Autotalks a Bosch-sal társulva kezdte meg annak a wifi-alapú kommunikációs technológiának a fejlesztését, mely a jövőben nemcsak az autósok számára lehet hasznos, de a motorkerékpáron utazók testi épségét is óvja. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2959/articles/20170712122020/motor-es-auto.jpg

A motorosokra is vigyáznak a beszélgető autók

2017. július 24. 17:40
2'
Az Autotalks a Bosch-sal társulva kezdte meg annak a wifi-alapú kommunikációs technológiának a fejlesztését, mely a jövőben nemcsak az autósok számára lehet hasznos, de a motorkerékpáron utazók testi épségét is óvja.

Míg a személyautókban az évek során egyre fejlettebbé váltak a biztonsági eszközök, a motorosok ugyanannyi veszélynek vannak kitéve, mint korábban. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy az autósok rendelkeznek biztonsági övvel, légzsákkal, az ütközést lefojtó karosszériaelemekkel, a motorkerékpárosok esetében a védőruházaton kívül viszont nem beszélhetünk hasonló biztonsági fejlesztésekről.

Digitális pajzs a motorosoknak

Az Autotalks izraeli cég a balesetmentes közlekedéshez és az autók biztonságos kikerüléséhez nyújtana technológiai segítséget a motorosoknak. Az ötletük azon alapszik, hogy a nagyobb járművekbe integrált V2V (járművek közötti) kommunikáció révén megkísérlik kiküszöbölni annak a veszélyét, hogy a járművek keresztezzék egymás útját.

A német Bosch és az Autotalks közös fejlesztése, a B2V (bike-to-vehicle) kommunikáción alapuló rendszer olyan rövid hatótávú kommunikációt tesz lehetővé, mely a motorkerékpárok és a személyautók között jön létre. Többnyire olyan adatok megosztásáról van szó, melyek a sebességről, a biztonságos féktávolságról és az útvonalról nyújtanak bővebb információkat a környéken lévő járműveknek. 

Onn Haran, az izraeli vállalat társalapítója szerint az eszköz súlya, energiaigénye és mérete is teljesen alkalmazkodik a motorosok igényeihez, amit a Ducatival való közös tesztelések eredményei is bizonyítanak. „A készülék ellenáll a magas hőmérsékletnek és bárhová helyezhető a motoron” – tette hozzá. Ha a rendszer veszélyt észlel, hangokkal és vizuális jelzésekkel is figyelmezteti a vezetőt. Vészhelyzet nemcsak egy hirtelen fékezés lehet, de például egy váratlanul pirosra váltó lámpa is, melynél a program azt is figyeli, hogy a sofőr időben kezd-e lassítani. 

A technológia a V2V és I2V (infrastruktúra és járművek közötti) kommunikációhoz hasonlóan csak akkor lesz igazán hatékony, ha szinte az összes járműben ott lesz az adatközléshez és -fogadáshoz megfelelő készülék. A folyamatot az gyorsíthatná fel, hogyha a kormányzatok kötelezővé nem tennék a technológia használatát – összegezte a Wired.

A figyelmébe ajánljuk:
Olvasson még a témában:

Hatalmas képernyővel száll be a versenybe a kínai okosautó

A Las Vegas-i tech-kiállításon már szinte megszokottnak számít, hogy olyan jelentős autóipari vállalatok is, mint a Ford, a Honda vagy a Toyota, különféle intelligens fejlesztéseket mutatnak be. Emellett idén sem maradhattak ki a show-ból a nagyra törő tervekkel érkező új versenyzők sem.