Okosfényszóróval villant a Mercedes Március elején jelentette be a Daimler, hogy futurisztikus fényszórókkal szerelik fel a Mercedes Maybach S-osztályát. A limitált szériához várhatóan az év első felében juthatnak hozzá a szerencsés tulajdonosok, de a technológiát valószínűleg más gyártók is elkezdik majd alkalmazni. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3548/articles/20180308205949/mercedes.jpg

Okosfényszóróval villant a Mercedes

2018. március 8. 20:55
4'
Március elején jelentette be a Daimler, hogy futurisztikus fényszórókkal szerelik fel a Mercedes Maybach S-osztályát.

A német autógyártó még 2015-ben mutatta be az F 015 önvezető koncepcióautójának hűtőrácsán a LED-es világítást. Az új digitális fények elvileg még irányítottabban működnek, mint a „multibeam” fényszórók, ahol a lámpatestben több LED adja a fényt.

Minden egyes intelligens, HD minőségű lámpatest egymillió pixelből áll, és képes kontrollálni, hogy a gépkocsi előtt hová, mennyi fény jusson. Az adaptív rendszerben szenzorok szabályozzák a fényerőt, így az autó nem vakítja el a közeli gyalogosokat vagy sofőröket.

A lámpák információkat is vetíthetnek az útra: építési területen áthaladva például két fénycsík jelzi a jármű szélességét és segít, hogy ne menjen a sofőr túl közel az útszélekhez. Ha pedig 30 km/órás sebesség fölött az autós túl közel kerül az előtte haladóhoz, akkor az útra vetített jel figyelmezteti a veszélyre.

A limitált szériához várhatóan az év első felében juthatnak hozzá a szerencsés tulajdonosok, de a technológiát valószínűleg más gyártók is elkezdik majd alkalmazni. Például a Volkswagen Vizzion márkája az ígéretek szerint már LED-fények mátrixával fog képeket és szövegeket kivetíteni.

Forrás: The Verge

A figyelmébe ajánljuk:

A jövőből hozott autót a Mercedes

A német autógyártó nemcsak elképzelte a közlekedés jövőjét, hanem egy vadonatúj prototípus formájában meg is mutatta, hogyan nézhetnek ki az autók bő egy évtized múlva.
Olvasson még a témában:

Parkl: így parkolhat okosan

Aki parkolni akar Budapesten, az tudja, hogy mindez néha lehetetlen vállalkozás. Legalábbis jó idegrendszerre van szükség. A Parkl magyar fejlesztés segíti az autósokat, de a szabad kapacitással rendelkező parkolóházak, sőt társasházak is pluszbevételhez juthatnak.

Hatalmas képernyővel száll be a versenybe a kínai okosautó

A Las Vegas-i tech-kiállításon már szinte megszokottnak számít, hogy olyan jelentős autóipari vállalatok is, mint a Ford, a Honda vagy a Toyota, különféle intelligens fejlesztéseket mutatnak be. Emellett idén sem maradhattak ki a show-ból a nagyra törő tervekkel érkező új versenyzők sem.