Oroszország is rákapcsol az önvezető autófejlesztésre Az orosz kereskedőóriás Yandex is a saját sofőr nélküli technológiáját fejleszti. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2887/articles/20170613111908/ora.jpg

Oroszország is rákapcsol az önvezető autófejlesztésre

2017. június 13. 20:55
4'
Az orosz kereskedőóriás Yandex is a saját sofőr nélküli technológiáját fejleszti, a tervek szerint 2018-tól kezdenék meg a nyilvános teszteket.

A szenzorokkal, kamerákkal és mesterséges intelligenciával ellátott, nagymértékben módosított Toyota Prius V a tervek szerint része lesz a cég taxiszolgáltatásának. Bár a kocsit egyelőre nem használták közutakon, a kiadott sajtóközlemény szerint képes „komplex körülmények közt", vagyis például sűrű városi forgalomban is közlekedni. 

Sofőr nélkül az utakon: hogyan kategorizáljuk az önvezető autókat?

Az orosz cég projektjvezetője arra számít, hogy a vezető nélküli autók 10 éven belül forradalmasítják a közlekedést. A szakember hozzátette: bár több tucatnyi cég igyekszik belépni erre a piacra, de ez csak néhánynak fog közülük sikerülni, csak azoknak, akik rendelkeznek a megfelelő eszközökkel. Ez alatt egyebek közt a megbízható technológiát és algoritmusokat, a mérnöki tapasztalatokat és az erőforrásokat, valamint az autonóm autók piacához való hozzáférést értik. Természetesen a Yandex közleménye alapján magukat is ezen cégek körébe sorolják.

A vállalat azt állítja, hogy házon belül rendelkezésükre áll a szükséges műszaki feltételek zöme, ami mindenképpen figyelemre méltó, hogyha azt nézzük, hogy néhány évvel ezelőtt Oroszországban az önvezető járművek sehol nem voltak még. Ha mindez valóban így van, akkor arra is jó lehet, hogy az orosz kormány megmutathassa, nincs ráutalva az európai vagy amerikai cégekkel való együttműködésre és külföldi befektetésekre, hanem saját határain belül is rendelkezésre állnak a szükséges fejlesztők és a helyi programok. 

A cég egy kapcsolódó videóban mutatta meg, hogy mennyi mindenre képes a jármű – igaz, egyelőre csak egy ránézésre kikötőnek vagy ipartelepnek tűnő területen. A képsorokon látszanak a felhasznált szenzoros megoldások is, így feltűnő például a jármű tetején forgó LIDAR-szenzor, valamint a számos kamera is, melyek különböző kategóriájú akadályokra bontják a teret.

Forrás: ReadWrite

A figyelmébe ajánljuk:

Robotautók: elveszik a munkát, de adnak is helyette

Nehéz pontosan megjósolni, milyen jövőt hozhat az autonóm vezetés térnyerése, az azonban a szakemberek szerint biztos, hogy a gazdaságot fellendítő új iparág jön létre. Ezzel együtt sokan elveszíthetik a munkájukat, de számos területen akár új karrierbe is kezdhetnek.

Eltérítés-védelem a sofőr nélküli autókban

Az önvezető modellek már legtöbbször az embereknél is ügyesebbek a balesetek elkerülésében – már ha a fedélzeti számítógép megfelelően működik. Az viszont továbbra is kérdés, hogy miként védhetőek az automatizált járművek a hackertámadásokkal szemben.
Olvasson még a témában:

Terrorbiztos önvezető autókat fejlesztenek az amerikaiak

Az Egyesült Államok képviselőháza olyan törvényt fogadott el, amely szövetségi szintre emelné a sofőr nélküli technológia ellenőrzését és biztonságának garantálását. A kiemelt célok között szerepel, hogy terrorbiztossá tegyék a járműveket.