Robotbuszok közlekedhetnek a berlini kórházak között Két klinikát összekötő, nem közútnak számító útvonalon indulhatnak el jövő év elejétől az önvezető buszok, melyek így biztonságosabb keretek közt tesztelhetik a sofőr nélküli technológiát. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3022/articles/20170803180058/onvezeto-berlin.jpg

Robotbuszok közlekedhetnek a berlini kórházak között

2017. augusztus 4. 11:05
1'
Két klinikát összekötő, nem közútnak számító útvonalon indulhatnak el jövő év elejétől az önvezető buszok, melyek így biztonságosabb keretek közt tesztelhetik a sofőr nélküli technológiát.

A Charité Egyetemi Klinika és a Berlini Közlekedési Vállalat (BVG) közösen fogja tesztelni a jövő év elejétől a Navya francia gyártó és az Easy Mile négy járművét, amelyek két klinika területén közlekednek majd Berlin-Mitte és Berlin-Wedding kerületrészekben – számolt be a hírről az Sg.hu.

A pálya nem része a hivatalos közúthálózatnak, de közlekednek rajta gyalogosok, kerékpárosok és néhány autó is, és ami a legfontosabb, mentőautók is – így a buszok a megkülönböztető jelzés felismerését is gyakorolhatják. A járművek csupán 7-9 megállóval rendelkeznek, és maximális sebességüket is 20 kilométer per órában korlátozzák.

Henrik Haenecke, a BVG pénzügyekért, digitalizálásért és értékesítésért felelős vezetője szerint az autonóm közlekedés most még nem valóság, de néhány esztendőn belül az lehet, ezért akarja a társaság időben tesztelni és kutatni ezeket a járműveket. 

A lényeg ugyanakkor nem csupán a műszaki megvalósítás, hanem az új technika elfogadtatása is a lakossággal. Éppen ezért eleinte személyzet is ül majd a buszon, aki segít az utasoknak eligazodni és megérteni a technológia alapjait.

A figyelmébe ajánljuk:
Olvasson még a témában:

Így is megtéveszthető az önvezető autó

A különböző közlekedési jelzéseket a sofőr nélküli járművek többnyire kamerák segítségével ismerik fel, ám most egy kutatás kiderítette, hogy a táblára ragasztott matrica is összezavarhatja rendszert.