10 tudnivaló a Dolgok Internetéről

Kapcsolódó cikkek

10 tudnivaló a Dolgok Internetéről

10 tudnivaló a Dolgok Internetéről

big data

3 perc

Televíziók, autók, mosógépek, okostelefonok, füstriasztók, hűtők, termosztátok... tárgyak, amelyek hamarosan mind kapcsolatban állnak majd egymással. De milyen változást jelent ez az Ön életében?

 1. A Dolgok Internete (Internet of Things) fogalom összekapcsolt számítógépeket jelent
  Bármilyen tárgyról is legyen szó, hamarosan vezeték nélkül fognak egymáshoz és az internethez kapcsolódni.
   
 2. David Cameron a technológia lelkes támogatója
  A brit kormány 73 millió fontot fektetett a Dolgok Internetébe, amely a miniszterelnök szerint a technológián alapuló „ipari forradalom” kulcsa. A brit miniszterelnök többek között a hannoveri CeBit 2014 expón is beszélt arról, hogy az IoT-t hatalmas lehetőségnek tartja, amely:
  - növeli a termelékenységet,
  - vigyáz az egészségünkre,
  - javítja a közlekedést,
  - csökkenti az energia-felhasználást,
  - és segít az éghajlat-változás elleni küzdelemben.
   
 3. De nemcsak a brit kormány fektet be...
  Egyes számítások szerint csak 2013-ban 1,1 milliárd dollárt szántak a befektetők erre a technológiára.
   
 4. A Google is megjelent az ágazatban
  2014 januárjában a Google 3,2 milliárd dollárt fizetett az „okos termosztátokat” és „okos füstriasztókat” gyártó Nestért. Az eladó szerint ez nagyban segíti a Google-t a tudatos vagy okos otthonok megvalósításában.
   
 5. Az autók már a hálózatban
  Az Apple tavasszal mutatta be a CarPlay-t, amelynek segítségével az iPhone veszi át a főszerepet az autón belüli szórakoztatás területén. A Google is biztosítja ugyanezt a megoldást az Android felhasználók részére az Open Automotive Alliance-on keresztül. A Microsoft pedig a 90-es évek óta jelen van az autókban.
   
 6. Íme, az okos mosógép!
  Minden évben újabb és újabb internetre kapcsolt hűtők és okos mosógépek (például a Berg Cloudwash) jelennek meg a piacon, bizonyítva, hogy van igény az ilyen termékek iránt.
   
 7. Hamarosan beszélni fogunk a készülékeinkhez!
  Valószínűleg elsősorban az okos mobilunkon keresztül fogunk kommunikálni az okos készülékekkel, de a hangvezérlésnek is fontos szerep jut majd.
   
 8. De hogyan fognak-e egymással „csevegni” a tárgyak?
  Egy megoldásra váró probléma, hogy miként fognak a készülékek egymással kommunikálni, ha nem ugyanattól a gyártótól származnak. A Gartner előrejelzése szerint 2020-ra a világon 26 milliárd kapcsolódó készülék lesz, és ezek hatalmas adatmennyiséget termelnek majd.
   
 9. A személyes adatok kérdése
  Amikor a Google megvásárolta a Nestet, több felhasználó is számon kérte, hogy kinek lesz majd hozzáférése az otthonukról gyűjtött adatokhoz, és milyen célra használják fel azokat. A vezetők akkor megnyugtatták a kedélyeket, kijelentve, hogy csupán saját termékeikről gyűjtenek adatokat azok javítása érdekében.
   
 10.  Kulcskérdés, hogy vajon az otthona nagyobb veszélynek lesz-e kitéve?
  A személyes adatokon túl fontos biztonsági kérdések is felmerülnek, mivel minden kapcsolódó készülék lehetséges támadásoknak van kitéve. Például az elektronikusan vezérelhető autók hekkelése nagyon is komoly problémát vet fel.

Forrás: The Guardian