A járvány a digitalizáció terén is próbára teszi a cégeket

Kapcsolódó cikkek

A járvány a digitalizáció terén is próbára teszi a cégeket

A járvány a digitalizáció terén is próbára teszi a cégeket

big data

3 perc

Az új típusú koronavírus sok szempontból jelent kihívást a vállalkozásoknak mind Magyarországon, mind az Egyesült Államokban. Sokaknak meglepő lehet, de a digitalizáció terén több szempontból ugyanazokkal a problémákkal kell megküzdenie a cégeknek mindkét országban – derül ki a Stylers Group tapasztalataiból.

Az egyesült államokbeli vállalatokat általánosságban hagyományosan informatikaliag és digitalizáció szempontjából sokkal érettebbnek tekintjük, mint a magyar vállalkozásokat. Viszont a járványhelyzet rámutatott, hogy több szempontból is hasonló problémákkal küzdenek.

„Számos cégnek kellett megugrania digitalizációs akadályokat a tömeges távmunkára való átállás miatt az Egyesült Államokban. Alapvetően azt látjuk, hogy a legtöbb probléma, ami emiatt felmerült, nem magából az otthoni munkavégzésből fakad, hanem a jelenlegi helyzet sokkal inkább a már meglévő, strukturális jellegű hiányosságokat hozta felszínre” – hívja fel a figyelmet Tiszavölgyi Péter, a Stylers Group amerikai leányvállalatának vezetője, aki a San Diego Tech Hub nevű IT-közösség vezetőségi tagja is.

A magyar piacon is tapasztalható, hogy vannak társaságok, amelyek a vírushelyzet miatt ébredtek rá, hogy belső rendszereiket, szoftvereiket alkalmassá kell tenniük a távoli elérésre. „Bár a jelenlegi helyzet felgyorsította a digitalizáció iránti igényeket, azt kell látni, hogy a nagy belső vállalati rendszerek átalakítását nem minden esetben lehet rövid idő alatt megvalósítani. Sok esetben ugyanis ez nemcsak technológiai kérdés, sokkal inkább jogi, hiszen a vállalati biztonsági protokollokat, szabályzatokat is frissíteni kell” – hangsúlyozta Gönczy Gábor, az informatikai cégcsoport CEO-ja.  

A távmunkára és távoli elérésre való átállás sokakat arra is ráébreszthet, hogy a digitalizáció költséghatékonyságot eredményez, ez pedig még inkább felgyorsíthatja, a most sok esetben kényszerűségből elvégzett technológiai fejlesztéseket.

Az amerikai és magyar piaci tapasztalatok is azt mutatják, hogy öt nagyobb problémakör emelkedik ki a távoli munkavégzés kapcsán:

Projektmenedzsment

Sok vállalkozás most szembesül vele, hogy a projektmenedzsment folyamataik nem voltak kellőképpen digitalizálva, hogy túlságosan a személyes kapcsolattartásra és nyomon követésre helyezték a hangsúlyt, ami a mostani helyzetben értelemszerűen nem működik. Pedig számos szoftveres projektmenedzsment megoldás elérhető, ami nemcsak az otthoni, de a „normál” irodai munkavégzés során is nagyban növeli a hatékonyságot.

Gyengébb termelékenység

Általános probléma lehet távmunka során a termelékenység csökkenése is. Azonban ennek javítására is megfelelő megoldást jelenthetnek a különböző digitális projektmenedzsment megoldások.

Rendszerek, adatok elérhetősége

Számos vállalat most kezdi felfedezni magának a felhőmegoldásokban rejlő lehetőségeket, ami az adattárolásnak egy nagyon praktikus és biztonságos módja, hiszen sok esetben a fizikai adattárolók, adathordozók – melyeket távolról nem is lehet elérni – biztonsági és műszaki kockázatot is jelentenek.

Felvételi interjúztatás, de hogyan?

Bár most nem ez az általános, hiszen a hírek inkább a leépítésektől hangosak mind idehaza, mind az USA-ban, viszont bizonyos szegmensekben a tech szektorban, például az e-kereskedelem terén jelentős bővülés és munkaerőfelvétel zajlik.

Személyes interjúztatásra viszont egyáltalán nincs, vagy csak kevés lehetőség van. Ezért marad az online videó interjú, amivel szintén sok cég még csak most ismerkedik. Pedig a karantén időszak lezárultával is hasznos lehet a HR kultúrába ezt beépíteni. A globalizáció ugyanis egyre kevésbé követeli meg a helyhez kötöttséget, és lehet, hogy adott munkára világ másik felén talál a munkáltató egy tehetséget.

Korlátozottabb visszajelzés és motiváció

A személyes jelenlét hiányában a visszajelzések és a motivációs képesség is csökken. Azonban már erre is számtalan digitális megoldás, akár mobilalkalmazás létezik, amelyek vírushelyzettől függetlenül, munkahelyi környezetben is sokat tudnak lendíteni a munkavállalók motiváltságán, elkötelezettségén – főleg az IT-szektorban.