A jövő már itt van: neurális hálózattal jósol a Kasperksy

Kapcsolódó cikkek

A jövő már itt van: neurális hálózattal jósol a Kasperksy

A jövő már itt van: neurális hálózattal jósol a kiberbiztonsági cég

big data

2 perc

A Kaspersky újonnan indított Safer tomorrow (Biztonságosabb holnap) platformja az emberiség jövővel kapcsolatos legjelentősebb kérdéseire próbál meg jobb válaszokat adni.

A platformot a BBDO globális reklámügynökség egyik üzletága által fejlesztett „jövendőmondó” neurális hálózat vezérli. A naponta válogatott jóslatok, illetve előrejelzések élőben streamelve jelennek meg egy hirdetőtáblán, amely Új-Zéland keleti partján található. Ez az első olyan helyszínek egyike, ahol látható egy új nap kezdete.  

A globális kiberbiztonsági vállalat szoros figyelemmel kíséri a technológiai trendeket és előrejelzéseket, hogy képet kaphasson arról, mire számíthatunk a jövőben, és miként tehető mindaz már előre biztonságossá.

A cég továbbá úgy véli, hogy minél többen gondolkodnak el a jövőn, és azon, hogy milyen irányba mehet a társadalom és a technológia, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy meg tudják jósolni a várható fejleményeket, és hozzájárulhatnak egy jobb és biztonságosabb holnap megteremtéséhez.

A Safer tomorrow platform segítségével a világon bárki választ kaphat a „holnappal” kapcsolatos legfontosabb kérdésekre, például, hogy „mikor lesznek a repülő autók teljesen hétköznapi járművek”, vagy „mire lesz képes a 3D-nyomtatás 2050-re”? Emellett az érdeklődők élőben nézhetik a világ egyik legelőrébb járó időzónájában található hirdetőtáblát a safertomorrow.online webhelyen keresztül.

A sci-fikre is alapoztak

A speciálisan a platformhoz fejlesztett neurális hálózat a legújabb gépi tanulási architektúrát és technikákat használja. Az algoritmust megtanították arra, hogy elemezze a kérdéseket, majd a témához kapcsolódó több százezer forrásból begyűjtött adat alapján adjon előrejelzéseket.

Az előrejelzésekhez használt referenciaadatok között sci-fi könyvek és magazinok, válogatott médiumok és blogok találhatók. Az algoritmus a Kaspersky díjnyertes interaktív projektje, az Earth 2050 meglátásait is felhasználja. Ez a projekt azt mutatja be futurisztikusan, hogy milyen lesz a világ 30 év múlva.

Az ideiglenes hirdetőtábla Új-Zéland Wairarapa régiójában, Castlepoint Stationnél áll a parton. A szerkezetet február 25-ig látogathatja a nagyközönség, aztán pedig lebontják.

A hirdetőtábla tervezésekor minden lehetséges környezetvédelmi óvintézkedést figyelembe vettek: olyan fenntartható anyagokból készítették, amelyet a szerkezet lebontása után újrahasznosítanak majd. A hirdetőtábla LED-képernyőjén a hét minden napján 24 órában lesznek láthatók a válogatott, rövid jóslatok.