Ezeket tudják az okosvárosok – Bécs bronzérmes lett

Ezeket tudják az okosvárosok – Bécs bronzérmes lett

Ezeket tudják az okosvárosok – Bécs bronzérmes lett

big data

3 perc

Cikksorozatunkban az európai városokat vesszük sorra.

Boyd Cohen klímakutató, amerikai egyetemi professzor és munkatársai minden évben elkészítik Európa „legokosabb” városainak listáját. A Top 10 összeállításához a Smart Cities Wheel rendszert használták, amelyben olyan kategóriákat vizsgáltak, mint az okos lakosság (kreativitás, befogadó társadalom, XXI. századi oktatás), az okos gazdaság (vállalkozói tevékenység, innováció, helyi és globális összekapcsolódás), a zöld várostervezés, a kormányzati átláthatóság, az infokommunikációs szolgáltatások, az e-kormányzat, az egészséges életmód, az okos mobilitás stb.

A listában eddig az alábbi városokat mutattuk be:
10. helyezett: Helsinki
9. helyezett: Berlin
8. helyezett: Hamburg
7. helyezett: London
6. helyezett: Stockholm
5. helyezett: Párizs

A 4. helyen, már majdnem dobogós: Barcelona

Egy igazi kozmopolita nagyváros, amely építészetéről, mozgalmas utcáiról és a napsütésről ismert. De a város az elmúlt években igazán látványos portfóliót állított össze a smart city megteremtését célzó kezdeményezéseiből.

Barcelona egyedülálló pozícióval büszkélkedhet, mivel nemcsak saját projektjein dolgozik, hanem támogatja a globális smart city mozgalmat is. Például házigazdája a Smart Cities Expo World Congress-nek, amellyel a világ többi részére is sikeresen „exportálják” saját tapasztalataikat és kezdeményezéseiket. A város idén társrendezője volt a Bogotában tartott Smart Cities Expónak, amely a latin-amerikai régió országaira fókuszál.

Azok, akik Barcelonában laknak vagy odalátogatnak, lépten-nyomon találkozhatnak innovatív megoldásokkal. A város az elsők között volt, amely tesztelte az e-mobilitást, például kiváló kerékpármegosztó rendszere van, több mint 6 ezer biciklivel. Városszerte rengeteg szenzort használnak egyebek közt a zaj- és légszennyezettség mérésére, valamint a hulladékgazdálkodás, forgalomfigyelés területén is.

Külön említés érdemel Barcelona 22@ innovációs negyede, az okos városfejlesztés és vállalkozói innováció találkozása, amely olyannyira sikeres, hogy Bostont és Buenos Aires-t is arra ösztönözte, hogy hasonló körzetet hozzanak létre.

A lista 3. helyén áll szomszédunk: Bécs

Az osztrák főváros közismerten magas életszínvonallal dicsekedhet, de nyugati szomszédaink nem ülnek ölbe tett kézzel: Bécs rendkívül széles körű okos városokra jellemző tevékenységgel és egy különleges fejlesztési osztállyal büszkélkedhet.

A főváros a közelmúltban hozta létre a köz- és magánszféra összefogásából a TINA Vienna-t, amelynek feladata az intelligens városfejlesztési stratégiák és megoldások kidolgozása. Több mint 100 ilyen projekt van folyamatban, amelyek egyike az úgynevezett Citizen Solar Power Plant. Ennek célkitűzései között szerepel, hogy 2030-ra a város energiaszükségletének 50%-át megújuló erőforrásokból fedezzék. A helyi energiaszolgáltatóval együttműködve kidolgoztak egy olyan közösségi finanszírozási modellt, amelyben a lakosok napelem paneleket vásárolhatnak, és ezért cserébe garantáltan 3,1%-nyi visszatérítést kapnak éves számlájukból.

Bécsben is megjelentek a közösségi kerékpárkölcsönzők után az elektromos autókat kölcsönző rendszerek, 2015-re már várhatóan 440 töltőállomás lesz a városban. További újítás – a sűrűn lakott kerületek élhetőbbé tételére – a parkolóhely nélküli lakóterület, ahol a lakók nem rendelkezhetnek autóval.