A „Nagy Testvér” figyeli majd a norvég utakat

A „Nagy Testvér” figyeli majd a norvég utakat

A „Nagy Testvér” figyeli majd a norvég utakat

big data

3 perc

Az új rendszerrel szinte másodpercre pontosan átláthatóvá válik a közlekedés, mindez az útvonaltervezésben, a balesetek megelőzésében is segíthet, de az útdíjfizetés és a bírságok nyomon követése is egyszerűbbé válik.

Norvégiában a tervek szerint új szolgáltatásként jelenik meg a forgalom egész országra kiterjedő pontos, valós idejű elemzése. A Norvég Közlekedési Hatóság (NPRA) az IBM-et bízta meg, hogy tervezze meg, építse ki és bonyolítsa le az ország autópályáin található útdíj fizetési rendszer centralizálását és a forgalom ellenőrzését.

Az amerikai vállalat az informatikai és analitikai tapasztalatai alapján egy teljesen új és modern CRM-rendszert fog kidolgozni a hatóságnak. Az új szoftverrel a norvégok egyrészt a közlekedési szokásokról kaphatnak pontos képet, és az adatok segítségével pedig egy speciális „hőtérképet” is készítenek majd, hogy miként oszlik meg az utakon a több mint 470 milliós éves autóforgalom.

Dugókerülő megoldások és útvonaltervezés

További újításként jelenik meg a forgalom egész országra kiterjedő pontos, valós idejű elemzése. A statisztikák alapján időszakokra és napszakokra lebontva javasolja a vezetőknek a legmegfelelőbb útvonalat, és felhívja a figyelmet, hogy például a nyaralóból vasárnap este mikor érdemes hazaindulni. Az egyelőre kérdés, hogy ha valóban elterjed a szolgáltatás használata, akkor mennyiben alakulnak át a közlekedési szokások.   

Az autósok mellett természetesen az üzemeltető is profitálhat a fejlesztésekből, hiszen a modern központi rendszer kialakításával gyorsabb, automatikusan működő és teljes mértékben átlátható lesz a közlekedés. Pontos képet kaphatnak arról például, hogy a díjfizetést melyik útszakaszokon próbálják leginkább kikerülni, milyen alacsonyabb rendű utakra terelődik ezáltal a forgalom, és milyen településeknek okozhat ez problémát.

A sofőrök számára valószínűleg kevésbé jó hír, hogy a rendszerrel a vezetőkre kiszabott büntetések könyvelése, nyomon követése is egyszerűbbé válhat.

„Régóta tervezzük ezt az átfogó átalakítást. Az IBM-nek jelentős szakmai tapasztalata van az ’okosforgalmi’ megoldások terén, hiszen végeztek ilyen fejlesztéseket például Stockholmban, Londonban és Lyonban is. Összességében nagyon sokat remélünk a rendszertől, hiszen a valós idejű adatelemzés mind a normál forgalom, mind a kritikus helyzetek esetén hasznos segítséget nyújthat” – összegezte Lars Erik Hauer, a norvég hatóság igazgatója.

Forrás: M2M Now