Adatrobbanás: pezsgő iparággá vált a Big Data

Kapcsolódó cikkek

Adatrobbanás: pezsgő iparággá vált a Big Data

Adatrobbanás: pezsgő iparággá vált a Big Data

big data

2 perc

A Nagy Adat kezelése és elemzése továbbra is a számítástechnikai ipar egyik legdinamikusabb és leggyorsabban fejlődő szegmense.

A ResearchandMarkets beszámolója szerint a Big Datával kapcsolatos technológia és szolgáltatások piaca tavaly elérte a 21,19 milliárd dollárt. A cég 24 százalékosnál nagyobb összetett éves növekedési rátát (CAGR) és 77,58 milliárd dolláros piacot prognosztizál 2023-ra.

Ez a jóslat egyáltalán nem meglepő, ha arra gondolunk, hogy a világban jelenlévő összes adat mennyisége 2020-ra, azaz 2 éven belül elérheti a 44 zettabájtot. Ez azt is jelenti, hogy 2013 és 2020 között megtízszereződik az adatmennyiség.

Az adatrobbanás hozzájárult ahhoz, hogy a Big Data-technológiával foglalkozó terület – a maga jól beágyazott megoldásszállítóival és startupjaival – pezsgő iparággá váljon. A szektorban dolgozók általában innovatív technológiák kifejlesztésén keresztül próbálják kinyerni, integrálni, kezelni és elemezni azt a hatalmas és egyre növekvő adatmennyiséget, amellyel a vállalatok manapság küzdenek.

A CRN idén hatodik alkalommal készítette el a Big Data 100-as listát. A rangsor azokat a megoldásszállítókat gyűjti egybe, amelyek a szakportál szerint leginnovatívabban segítik a nagy mennyiségű adatokkal dolgozó cégeket az új termékek és szolgáltatások piacra dobásában.

Ahhoz, hogy a megfelelő partnerek könnyebben egymásra találhassanak, és így még inkább vevőorintált megoldásokat fejlesszenek, a listát négy kategóriára osztották.

Üzleti elemzés: olyan cégeket soroltak ide, amelyek a legegyszerűbb jelentési és vizualizációs eszközöktől kezdve a legösszetettebb adatelemzési feladatokkal is megbirkózó analitikai és adattudományi platformokat kínálják.

Adattudomány (Data Science) és gépi tanulás: itt azokat a társaságokat listázták, amelyek nagy mennyiségű adatokkal foglalkozó, speciális szoftvereket fejlesztenek, vagy olyan megoldásokat, amelyek analitikai vagy más technológiák révén a visszaélésekkel, támadásokkal szemben is képesek megvédeni és biztonságba helyezni az adatokat.

Rendszerek és platformok: ebben a kategóriában a Big Data-rendszerek összeállítására és működtetésére szolgáló (akár helyi, akár felhőben tárolt) megoldásokat, a többi között adattárházakat vagy adatszivárgás (data leak) elleni szolgálatásokat kínáló cégeket vették górcső alá.

Adatkezelés és -integráció esetében pedig azokat a szolgáltatókat vizsgálták, amelyek az újgenerációs adatbázis-szoftverektől a fejlett adatintegrálásig és -előkészítésig segítenek a vállalkozásoknak.