Belefulladnak az adatokba a vállalatok

Kapcsolódó cikkek

Belefulladnak az adatokba a vállalatok

Belefulladnak az adatokba a vállalatok

big data

2 perc

A cégeknél felhalmozódó adatok mennyisége és bonyolultsága túlterheli a vállalati beszámolókat készítő szakembereket. A pontatlan jelentések komoly reputációs és adókockázatokat jelentenek a társaságok számára – derül ki az EY felméréséből.

Az új technológiák elterjedése, mint például a mesterséges intelligencia alkalmazása, minden eddiginél komplexebb információfeldolgozást tesz lehetővé, ami erőforrást szabadít fel és átláthatóbb jelentéseket eredményez.

A megkérdezett szervezetek fele (49%) jelenleg több időt tölt adatgyűjtéssel és -feldolgozással, mint azok elemzésével, így az okostechnológiák megjelenése minőségi előrelépést hozhat a vállalati beszámolók elkészítésében. Ahhoz, hogy az automatizáció és a robotika alkalmazása elterjedjen az éves jelentések kidolgozásában, az adatelemzésre épülő bizalom növelése szükséges.

„Az információk nem megfelelő kezelése jelentősen torzítja a beszámolók eredményeit, ami komoly üzleti, reputációs károkat okoz, de akár adókockázatokkal is járhat. A Magyarországon működő közép- és nagyvállalatok számára a hatékony adatfeldolgozás hatalmas kihívást jelent a hiányzó technológiai ismeretek és a korlátozott erőforrások miatt. A döntéshozóknak az üzleti célok mentén kell újragondolniuk az éves jelentések készítésének folyamatát, hogy minimalizálják a pontatlan riportokból fakadó kockázatokat” – mondta Kónya Zsolt, az EY pénzügyi és számviteli tanácsadói szolgáltatások üzletágának partnere.

  • A döntéshozók mintegy háromnegyede (72%) úgy véli, a mesterséges intelligenciának (AI) kulcsszerepe lesz a gazdasági és pénzügyi információk feldolgozásában.
  • Öt éven belül az AI (44%), a robotizált folyamatautomatizálás, vagyis az RPA (32%), illetve a blockchain (24%) lesz a legfontosabb technológia a válaszadók szerint.
  • A vezetők többsége (54%) ugyanakkor továbbra is az adatkockázatot tartja a beszámolók készítésénél a legnagyobb kihívásnak.

Az éves kutatásban 1000 nagyvállalati pénzügyi vezetőt és ellenőrt kérdezett meg, akik 500 millió dollárnál nagyobb bevételű cégnél dolgoznak Amerikában, Ázsiában, Európában, a Közel-Keleten, Indiában, Afrikában és Japánban.