A Big Data a túlhalászás megelőzésében is segíthet

Kapcsolódó cikkek

A Big Data a túlhalászás megelőzésében is segíthet

A Big Data a túlhalászás megelőzésében is segíthet

big data

2 perc

Új technológiák segíthetnek a jogellenes, be nem jelentett és szabályozatlan (illegal, unreported and unregulated, IUU) halfogás és az illegális túlhalászás elleni küzdelemben.

Ennek különösen az olyan országok számára lehet jelentősége, amelyek korlátozott eszközökkel rendelkeznek vizeik védelmére és a kapcsolódó jogszabályok érvényesítésére – hangsúlyozzák a londoni székhelyű Tengerentúli Fejlesztési Intézet (ODI, Overseas Development Institute) szakértői.

A legtöbben bele sem gondolnak, hogy a Big Data, vagyis a nagy mennyiségű adatgyűjtés és -elemzés ezen a területen is rengeteget segíthet. Íme, néhány elgondolkodtató tendencia a témával kapcsolatban.

– A világ halállományának jelentős részét túlhalásszák vagy helyenként akár teljesen ki is pusztítják. Az ENSZ által publikált információk szerint 2016-ra világszinten évi 20 kilogramm fölé nőtt az egy főre eső halfogyasztás.

– A British Columbia Egyetem és a Nyugat-Ausztráliai Egyetem közös kutatása, a The Sea Around Us projekt adatai szerint 1996 óta világszinten évi 1,2 millió tonnával csökkent a tengeri halászat.

– Az illegális túlhalászás nem csupán nyílt vizeken jellemző. Sokszor különleges gazdasági övezetekben, valamint folyami és belvízi halászterületeken is zajlik, és mind nemzeti, mind a külföldi hajókkal folytatják azt.

– A túlhalászás megszüntetésére irányuló kezdeményezések mögött profitorientált és nonprofit csoportok egyaránt állhatnak, melyek műholdas, adatelemzésre épülő és egyéb innovatív technológiákat is igénybe vesznek.

– A norvég nonprofit Trygg Mat Tracking (TMT) nyolc kelet-afrikai tengerparti országnak és hat nyugat-afrikai államnak segít az illegális halászat és halászati bűncselekmények megelőzésében.

– A brit székhelyű nonprofit OceanMind Thaifölddel működik együtt. A jelentős tengerihal-feldolgozó és -exportáló országra korábban a nagymértékben törvénysértő halászat volt jellemző. Az együttműködés révén viszont most minden, a kikötőbe beérkező vagy azt elhagyó hal eredete ellenőrizhető.

– A SkyLight műholdas képeket és adatokat használ fel az illegális tevékenységet végző hajók megtaláláshoz – a projekt mögött Paul Allen amerikai informatikus, a Microsoft társalapítója áll.

– Az elmúlt évben Indonézia lett az első nemzet, amely saját hajómegfigyelési rendszerének (VMS) megosztásával lehetővé tette kereskedelmi halászflottájának nyomon követését. Az információ-megosztás a Google Global Fishing Watch nevű platformjának segítségével történik. Peru ígéretet tett rá, hogy csatlakozik a kezdeményezéshez.

A VMS rendszernél kevésbé biztonságos megoldást jelent a hajók követésére az automatikus azonosítási rendszer (AIS, automatic identification system). amelyet ráadásul eddig csak kormányok és/vagy kormányzati ügynökségek használhattak.

A kereskedelmi hajók ugyan nyilvánosan sugározzák az AIS jeleket, de csak nagyméretű járműveknél kötelező a használata, és a szisztéma akár manipulálható is. Az ilyen rendszerekre épülő adatokat a büntetőjogi eljárások során a bíróságok általában nem is fogadják el. Adott esetben viszont megfelelő kiindulópontot jelenthetnek ahhoz, hogy a gyanús hajókat szorosabb megfigyelés alá vonják.

Forrás: