Big Datával fejlesztenék az indiai városokat

Kapcsolódó cikkek

Big Datával fejlesztenék az indiai városokat

Big Datával fejlesztenék az indiai városokat

big data

2 perc

India egyik legnagyobb holdingársaságához kapcsolódó Tata Trusts jótékonysági szervezet a torontói Városadatok Világtanácsával (World Council on City Data) társult a tervhez.

A WCCD szabványosított városi adatoknak szolgáltat felületet, valamint egy nemzetközi szabványt biztosít, amely azt teszi lehetővé, hogy az előrehaladást és a fejlesztést összehasonlító elemzéssel és a Big Datával (nagy mennyiségű adatokkal) mérhessék fel.

A cél az indiai városok mélyebb megismerése

A projekt az adatszerzésre és -értelmezésre helyezi a hangsúlyt: a helyi városok pontos felmérése a cél, környezeti, társadalmi, gazdasági és a teljesítmény szempontjából. 

„Egyre nyilvánvalóbb, hogy milyen nagy lehetőségek rejlenek az adatfeldolgozásban a települések szempontjából” – nyilatkozta Ratan Tata, a Tata Trusts elnöke. A megfelelő adatkezelés mind az állami, mind a magánszektor számára lehetővé teszi, hogy közösen erősítsék az önkéntes programozás (civic coding) térnyerését, és objektíven értékelhessék a különböző jogszabályok és kezdeményezések hatását. 

civic coding nagy általánosságban olyan szoftverek fejlesztésére utal, melyet önkéntes helyi lakosok terveznek, hogy saját településük döntéshozását segítsék adatfeldolgozás vagy különböző folyamatok automatizálása segítségével.

Az adatprogramot az elmúlt fél év során három metropoliszban tesztelték: Jamshedpurban, Suratban és Punében.

Indiában egyre nagyobb szerepet kap a városok „felokosítása”. A Tata Trusts-ot megelőzve 2016 novemberében a Cisco Systems is bejelentette, hogy 100 indiai nagyvárost terveznek hálózati technológia segítségével okosvárosokká alakítani.

Forrás: ReadWrite