Big Datával is fejlődhet a tömegközlekedés

Big Datával is fejlődhet a tömegközlekedés

Big Datával is fejlődhet a tömegközlekedés

big data

3 perc

A Google a tömegközlekedésben is segíthet a nagy mennyiségű forgalmi adatok megfelelő megjelenítésével.

Tömegközlekedés okosan – Másolható a londoni példa

A keresőóriás térképszolgáltatása lehetővé teszi nemcsak a megállók és buszútvonalak, hanem a pontos menetrend megjelenítését is, de akár a buszokon GPS-szel gyűjtött helyadatokat is képes kezelni. A központi megoldás előnye, hogy bárki feltöltheti a kapcsolódó adatokat egységes formátumban, így bármelyik város közlekedési szolgáltatója ilyen szempontból látványosan javíthatja az utazási élményt.

A sok előny egyike, hogy az utasoknak nem kell feleslegesen várakozniuk fagyban vagy hőségben a megállóban, hiszen pontosan láthatják az okostelefonjaikon, hogy mikor érkezik a következő járat. Ezen kívül kutatások azt is igazolják, hogy a pontos járműinformációknak köszönhetően az utasok kevesebbnek is érzik a várakozást. Egy seattle-i felmérés kiderítette, hogy a jármű érkezését pontosan ismerők 2,5 perccel rövidebbnek érezték a megállóban töltött időt.

A pontos járatadatok ráadásul akár két százalékkal is növelhetik a hálózat forgalmát, az ezzel járó bevételnövekedés érdekében is megéri a szolgáltatóknak valós időben követni és pontosan közölni az adataikat.

Technológiai akadályok

A fejlesztéseknél elsősorban az okoz problémát, hogy hiába a szabványosított információkezelés, ha az adott település nem a megfelelő formában kezeli a saját adatait. Ilyenkor szükség lehet arra, hogy a vállalat IT-szakértője úgymond lefordítsa az egész hálózatot, vagy még gyakrabban külsős szakemberek bevonása is indokolt lehet, hiszen vannak olyan közlekedési szolgáltatók, ahol nem alkalmaznak teljes állásban adatkezelő informatikusokat.

Éppen ezért az amerikai TransLoc kifejlesztette az Architecht szolgáltatását, mely azzal segít a városi közlekedési vállalatoknak, hogy eleve a Google igényeinek megfelelően rendszerezi a meglévő adatokat. Ráadásul a rendszer bővíthető, ha nem áll rendelkezésre például a GPS-nyomkövetést lehetővé tévő hardver, először csak a statikus menetrendadatok kerülnek feltöltésre.

Forrás: Wired