Bot vagy ember? Fogós kérdés a netezők számára

Kapcsolódó cikkek

Bot vagy ember? Fogós kérdés a netezők számára

Bot vagy ember? Fogós kérdés a netezők számára

big data

2 perc

Az amerikai felhasználók többsége nem tudja megkülönböztetni a közösségi média chatbotjait a valódi emberektől, és ugyancsak a többség vélekedik úgy, hogy a botok rosszak – állítja a Pew Research Center tanulmánya.

Csupán 47% válaszolta azt, hogy „valamennyire” meg tudja különböztetni a csevegő robotokat és a valós felhasználókat. Érdekesség, hogy ezzel szemben a megkérdezett amerikaiak meglehetősen magabiztosak abban, hogy felismerik az úgynevezett fake news-t, vagyis a Facebook hírfolyamában vagy a világháló rejtekeiben felbukkanó álhíreket.

Jó, de akkor mi az a bot?

A pcforum.hu úgy definiálja, hogy automatikus, felügyelet nélküli működésre tervezett program (robot). A botok általában felügyeleti (például IRC bot) vagy adatgyűjtő funkciókat (például webbot vagy más néven crawler) látnak el.

De van, aki úgy határozza meg, hogy a chatbot gyakori és tömegesen érkező kérdésekre ad automatikus választ. Természetesen a jó csevegő robot jóval több ennél, hiszen nemcsak automatikus ügyfélszolgálat, de forgalmat terel a márkaoldalra, releváns ajánlatokat ad, támogatja a sales folyamatot.

Nem túl népszerűek

A Pew kutatása szerint az átlagember nincs túl jó véleménnyel ezekről az automatizált fiókokról. A több mint 4500 fős, amerikai felnőtteket kérdező tanulmány ugyanakkor arra is rávilágít, hogy a felhasználók valójában nem sokat tudnak a botokról.

A megkérdezettek kétharmada legalább hallott róluk, de csupán 16%-uk érezte magát jól tájékozottnak a kérdésben – miközben 34% soha nem hallott róluk. A jól értesültek valószínűleg fiatalok és férfiak – 22% ponttal előzik meg a nőket. Mivel a felmérést önbevallásos alapon töltötték ki, ezért nem lehetetlen, hogy a válaszadók felül- vagy alulbecsülték tájékozottságukat a témával kapcsolatban.

Akik hallottak a botokról, azoknak 80%-a határozottan állította, hogy rossz célból hozták őket létre. Olyannyira nagy volt ebben az összhang, hogy nem számított sem a kor, sem például a politikai szemlélet. Sőt, minél többet tudott róluk valaki, annál ferdébb szemmel nézett a közösségi hálón felbukkanó robotprogramokra.

A témával kapcsolatban hozzá kell tenni, hogy a szakemberek a chatbotok elleni módszereken is dolgoznak. Az egyik ilyen algoritmus, amelyet a Massachusettsi Műszaki Egyetem üzleti iskolájának (MIT Sloan) a kutatói alkottak meg. Elsősorban az aktivitásra fókuszál, azon belül is arra, hogy az adott fiók milyen aktívan kommunikál más felhasználókkal. Ha valaki vagy valami sokat kommunikál, miközben alig kap válaszokat, az jó eséllyel egy bot.

Forrás: