Céges aranybánya: reflektorfényben az adatok

Kapcsolódó cikkek

Céges aranybánya: reflektorfényben az adatok

Céges aranybánya: reflektorfényben az adatok

big data

2 perc

A vállalatvezetők jelentős része már érti, milyen felfedezésre váró kincsek rejtőznek a hatalmas adathalmazokban, melyek ráadásul üzleti szempontból is kézzelfogható értéket képviselnek.

Az adatforrásokat birtokló cégek előnyt kovácsolhatnak az információk összesítéséből, és az eredmények alapján még javítják is napi működésüket, vagy nagyobb esélyekkel körözhetik le a versenytársaikat. A vetélkedés emiatt a jövőben egyre kevésbé az egyes termékek eladásáról fog szólni, a hangsúly sokkal inkább az adatok átgondolt felhasználására tevődik majd át – véli a Schneider Electric EcoXpert partnerprogramjának alelnöke. 

Big Data: jóból is megárt a sok?

Nicolas Windpassinger szerint a jövő nyertesei azon vállalkozások közül kerülnek ki, melyek nemcsak hálózatba kapcsolják az ügyfeleiket, hanem értelmet keresnek a folyamatosan beérkező információáradatban, és ezt saját hasznukra fordítják. Azt azonban a szakértő is hozzátette, hogy egyelőre csak a kezdeti lépéseket tettük meg az adatok teljes körű kiaknázása felé vezető úton. 

Ez szintén érvényes a gépek, valamint a Dolgok Internete (Internet of Things, IoT) által létrehozott adatokra, amelyek minden bizonnyal elárasztják a cégeket a közeljövőben. De vajon készen állnak-e a döntéshozók ezekre a változásokra? Képesek lesznek-e a legtöbbet kihozni az adatokból, úgy, hogy mindeközben a biztonságuk sem sérül?

Miközben az adatok mindenhol jelen vannak, kiaknázásuk a mostaninál jóval több módon is lehetséges. Az információkból értékes következtetéseket lehet levonni, az adatok összegyűjtését azonban komoly technikai akadályok nehezítik. 

Az információk valós idejű továbbítása

Ez főképp azért jelent kihívást, mert ahhoz, hogy a készülékekből tovább lehessen küldeni az adatokat, jóval nagyobb sávszélességre lehet szükség a mostaninál. Elég csupán egy olyan intelligens kórházi műtőre gondolni, amelyet rendkívül érzékeny gépezetek tucatjaival szereltek fel, hogy a beteg állapotának valamennyi aspektusát figyelemmel tudják kísérni. Az operáció során elképzelhetetlen mennyiségű adatot kell valós időben elemezni, ilyenkor ráadásul a pontos és megbízható eredmények valóban életeket tudnak menteni. 

Az adatok összesítése és a következtetések

A begyűjtött információk akkor válnak valóban hasznossá, ha azokat folyamatosan és rendszeresen összesítik. Egy okosvárosban például kiválóan meg lehet jósolni az erőforrás-szükségletet az adatok elemzésével, olyan változókat is figyelembe véve, mint a időjárás, a forgalom vagy a nagyobb közösségi események. 

Ha egy olyan intelligens stadiont veszünk alapul, amely a város szívében található, akkor egy nagyobb focimeccs alkalmával máris borítékolni lehet, hogy közvetlenül a mérkőzés előtt és után a forgalom intenzívebbé válik a környéken. A stadionban elhelyezett érzékelők pontos információkat adhatnak a nézők vagy a parkolóhelyek számáról, sőt még értesítéseket is küldhetnek a közeli éttermeknek, hogy a várható tömeg miatt aznap érdemes hosszabb nyitva tartással várniuk a vendégeket. 

Az adatok tárolása

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a vevőktől beérkező információk a fogyasztók tulajdonát képezik-e, vagy a kutatásokat végző vállalatokét. Itt kiemelt figyelmet kell fordítani a törvényi szabályozásra, hisz az Európai Unión belül egyre nagyobb hangsúlyt kap az információk megfelelő védelme és biztonsága. 

Forrás: IoT Business News