Így pörgetik fel Magyarország legerősebb szuperszámítógépét

Kapcsolódó cikkek

Így pörgetik fel Magyarország legerősebb szuperszámítógépét

Csúcsteljesítményre pörgetik fel Magyarország legerősebb szuperszámítógépét

big data

2 perc

Január 13-án adták át a Komondor elnevezésű berendezést a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán. A gépet a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) Szuperszámítógép Központjában helyezték üzembe. A rendszer számítási teljesítménye 5 petaflops, ami 50 ezer laptop kapacitásának felel meg.

„Magyarország eddigi legerősebb szuperszámítógépét a felsőoktatási intézmények, a közoktatás, a kutatóközpontok, a könyvtárak, a közgyűjtemények és a kormányzati felhasználók mellett az innovatív piaci szereplők is nagyjából 100 gigabit per szekundum (Gb/s) hozzáférési sebességgel használhatják" – emelte ki Dr. Spaller Endre, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség elnöke a Trend FM A Nap Vendége műsorában.

  • A High Performance Computing (HPC) infrastruktúra mára a legátfogóbb kutatási eszközök egyikévé vált, az ipari innováció meghatározó motorjának számít. Az energiahatékony Cray EX rendszer megegyezik a világ legerősebb gépének (Frontier) rendszerével. Amerikai gyártója a Hewlett Packard Enterprise (HPE).
  • A Komondor processzorokat működtető, gyorsítókkal is rendelkező, dedikált mesterséges intelligencia, valamint adatelemző partíciót is tartalmaz, ezekkel a számítási igények széles spektruma lefedhető. A rendszer telepítése és tesztelése 2022 szeptemberében kezdődött meg.

„Fontos azt is kiemelni, hogy mekkora fejlődési potenciál van ebben a beruházásban. Azt remélem, hogy a számítógép egy-másfél éven belül fogja elérni maximális kihasználtságát. Jelenleg fél petaflops kapacitásról beszélhetünk, ami a Komondorral meg fog tízszereződni. Az jól látszik, hogy a fél petaflops már kevésre elég, azt a magyar piac bőven túlnőtte. Arra számítok, hogy először egy 2,5-3 petaflopsszal fog idén működni a berendezés, körülbelül ennyit fognak kihasználni a kutatók. Természetesen, ha ennél többre lesz igény, annak csak örülünk. Bízunk benne, hogy minél előbb kinövik az igények a maximális kapacitást, és akkor lehet egy még nagyobb gépet is építeni" – fejtette ki Dr. Spaller Endre.

Hol érdemes bevetni a csúcstechnológiát?

Minden olyan tudományterület számára érdekes lehet a Komondor, ahol nagy mennyiségű adat keletkezik, ahol olyan számításokra, modellezésekre van szükség, amelyeket emberi léptékben akár évtizedekbe telne kiszámolni.

Ezzel a régiós szinten is kiemelkedő teljesítményű számítógéppel olyan mélységű kutatásokat végezhetnek, mint például a beszéd- és arcfelismerés, de a klímakutatás, a telekommunikáció, a közlekedésszervezés, az energetika, a gyártásoptimalizálás, a gyógyszerkutatás, a mezőgazdaság vagy a precíziós orvostudomány területe is kiemelhető. A gyakorlati példák között említette a bizonyos esetekben kétmilliárdféleképpen összekapcsolható műanyag molekulák vizsgálatát, de szó volt arról is, hogy a filmgyártás is tudja kamatoztatni az informatikai csúcsberendezést.

A teljes cikket itt olvashatja el.