Edge: hogyan lehet személyre szabott az ügyfélélmény?

Kapcsolódó cikkek

Edge: hogyan lehet személyre szabott az ügyfélélmény?

Edge technológia: hogyan lehet személyre szabott az ügyfélélmény?

big data

2 perc

Az IDC előrejelzései szerint 2024-ig előrevetítve az edge computing piac évente átlagosan 12,5 százalékkal növekszik, mivel a peremhálózati eszközökkel a vállalatok rugalmasabban tudnak működni, valamint jobb termékeket és szolgáltatásokat kínálhatnak az ügyfeleik számára.

A SUSE szakértői szerint a szervezeteknek érdemes igénybe venniük a kifejezetten peremhálózati környezetekre szánt infrastruktúrákat, hogy a bonyolult üzemeltetési és felügyeleti feladatok helyett a saját üzleti tevékenységeikre koncentrálhassanak.

A jövő már karnyújtásnyira van

Egy modern boltban ma már számos megoldás támogatja, hogy az üzlet jobb, biztonságosabb és személyre szabottabb élményeket kínálhasson a vásárlóknak. Kamerák és szenzorok segítik az ügyfelek érzékelését és esetleges felismerését, wifi-szolgáltatást kínálhatnak nekik, majd a hálózatra belépve azonosíthatják őket, hogy egyedi ajánlatokat adhassanak nekik.

A vevők mobiltelefonjain használható, felhőalapú alkalmazáson keresztül is a figyelmükbe ajánlhatják az igényeikhez legjobban passzoló árut. Az interaktív kioszkokon és terminálokon keresztül pedig pluszinformációkkal támogathatják őket a számukra leginkább megfelelő termékek és szolgáltatások kiválasztásban.

Ez a fejlett edge technológiáknak köszönhető, amelyek új bevételi forrásokat teremthetnek, és a rendelkezésre álló, óriási adatmennyiség is komoly üzleti potenciált tartogat, ha sikerül megfelelően feldolgozni és hasznos információkat kinyerni belőle.

Az új technológiák azonban nem csupán lehetőségeket, de újabb kihívásokat is jelentenek, ezért új működtetési megközelítést követelnek meg. Ezeket a megoldásokat ugyanis felügyelni és üzemeltetni is kell, ráadásul sok esetben technikai személyzet helyszíni jelenléte nélkül, akik így nem tudják azonnal elhárítani az esetleges hibákat.

Peremre szabott infrastruktúra

A szoftvercég egy teljes, kifejezetten a peremhálózati feltételekre optimalizált infrastruktúrával segíti a szervezeteket az edge technológiák előnyeinek kihasználásban.

A SUSE Linux Enterprise Micro egy könnyűsúlyú operációs rendszer, amely nagy rugalmasságot kínál, és támogatja az Arm és x86-os architektúrákat is, ezért szinte bármilyen intelligens edge eszközön működik. Egyszerűen bevezethető, minimális karbantartást igényel, és könnyedén telepíthetők rajta a frissítések vagy módosíthatók a konfigurációk.

Ideális például a konténerek működtetéséhez is, ami azért fontos, mert a konténerbe csomagolt szoftverek könnyen hordozhatók, és bármilyen eszközön ugyanúgy futtathatók, ezért jól alkalmazhatók a peremhálózati környezetekben lévő különféle berendezéseken. A konténerek kezelése azonban összetett feladat, ennek megkönnyítéséhez a Rancher és K3s megoldásokat emelték ki, amelyekkel egyetlen felületen felügyelhető akár több ezer konténer is a peremhálózatokon, a privát vagy nyilvános felhőben és a cég saját adatközpontjában egyaránt.