Egyre több adattudósra van szüksége a világnak

Egyre több adattudósra van szüksége a világnak

Egyre több adattudósra van szüksége a világnak

big data

3 perc

Az üzleti stratégiákban is egyre fontosabb szerepet tölt be a Big Data.

Napjainkban a vállalkozások a stratégiai döntések meghozatalánál egyre inkább támaszkodnak az adatokra. A hatalmas mennyiségű adatok értelmezése és kezelése azonban megfelelő szakembereket igényel.

Számos sikeres vállalat – mint például az Amazon, az eBay vagy a Humana – építi az elemzés köré a teljes üzleti modelljét, ehhez pedig igyekeznek új, megfelelően képzett munkaerőt találni. Ez a kereslet azonban mára már meghaladta a célcsoportot alkotó munkavállalók számát, a piaci rés pedig várhatóan egyre csak növekedni fog.

Adat, adat és még több adat

A Constellation Research kutatása szerint ráadásul mindez csak a kezdet. 2018-től folyamatosan egyre fejlettebb analitikai módszerek jelennek meg, egyre több kapcsolódó megoldás épül majd a gépi tanulásra és a mesterséges intelligenciára. Ezeknek már napjainkban is jól behatárolható szerepe van az adatok előkészítésében, „felderítésében”, elemzésében, előrejelzésében és a mesterséges intelligencián alapuló, előíró alkalmazásokban.

Új típusú oktatásra van szükség

Habár számos vállalkozás rendelkezik adatokkal, sokuk nem alkalmaz megfelelően kvalifikált szakembereket azok helyes értelmezéshez. A megfelelő képzési rendszer kialakításához a felsőoktatási intézmények és az érintett cégek közötti kooperáció is nagyban hozzájárulhat. Jó példa erre a Kentucky államban lévő Louisville-i Egyetem, amely szorosan együttműködik a helyi vállalkozásokkal, hogy új típusú, kompetitiv, a piaci igényeknek megfelelő oktatást nyújthasson üzleti elemzési területen.

A régióban egyedülálló MSBA (Master of Science in Business Analytics) programban különösen nagy hangsúlyt fektetnek a statisztika, a gépi tanulás, az adatbázis-elemzés, az informatika, az operatív kutatás, a marketingelemzés, valamint az üzleti kommunikáció és üzleti stratégia területeire.

Ahogyan az a fentiekből is jól látszik, az adatelemzés már nem számít luxusnak, sőt egyre inkább „kötelezővé” válhat. A kisebb és nagyobb vállalkozásoknak egyaránt érdemes kihasználniuk az ebben rejlő lehetőségeket, hogy megőrizhessék piaci versenyképességüket.

Forrás: