Egyre több befektető lát fantáziát az AI-projektekben

Egyre több befektető lát fantáziát az AI-projektekben

Egyre több befektető lát fantáziát a mesterséges intelligenciában

big data

2 perc

Az intézményi szereplők világszerte arra számítanak, hogy az új technológiai eszközök 2025-re jelentősen átalakítják az ágazatot, de nagy részük még nem próbálta ki azokat – erről tanúskodik a Fidelity International nemzetközi kutatása.

A felmérésben 25 ország összesen 29 billió dollárnyi befektethető eszközzel rendelkező 905 intézményi befektetője vett részt. A válaszokból kiderült, hogy a világ különböző tájain működő cégek szerint az új technológiai megoldások meghonosodásának eredményeképpen a piacok és a döntéshozási folyamatok gyorsabbak, pontosabbak és hatékonyabbak lesznek.

Globálisan a válaszadók 62 százaléka véli úgy, hogy a kereskedési algoritmusok és a kifinomult kvantitatív modellek hatékonyabbá fogják tenni a piacokat, és 80 százalékuk hisz abban, hogy a blokklánc (blockchain) és hasonló technológiák alapjaiban fogják átalakítani az ágazatot.

Most még felemás az összkép

Az intézmények felismerték, hogy milyen várható hatásokkal jár majd a mesterséges intelligencia (AI) elterjedése, és sokuk arra készül, hogy fel is használja az általa kínált lehetőségeket. Például az eszközallokáció optimalizálásában (69 százalék), a portfóliómenedzserek és a portfóliók teljesítményének értékelésében (67 százalék), sőt akár az eszközkezelők bevonása nélkül létrehozott, testreszabott portfóliók létrehozásában is (39 százalék).

Azonban eddig mindössze tízből egy válaszadó integrálta a mesterséges intelligenciát a befektetési folyamataiba, míg többségük (66 százalék) jelenleg egyáltalán nem használja ezt a megoldást. Bár néhányan elmondták, hogy a közeljövőben tervezik a benne rejlő lehetőségek feltérképezését.

„A technológia továbbra is gyors ütemben fejlődik, és hatalmas új adatforrásokat tesz elérhetővé a befektetői csapatok számára. Mindez látványos hatással lesz az eszközallokációra és a portfóliók felépítésére, és sok esetben pozitív irányban alakítja majd át az ágazatot” – véli a Fidelity International ázsiai csendes-óceáni térségért felelős igazgatója.

„Ugyanakkor nem szabad vakon követni az új adatforrásokat és algoritmusokat. A mesterséges intelligencia nem képes önálló befektetési döntéseket hozni, és előfordulhat, hogy az adatmennyiség növekedésének hatására az egyszerű zajt is értékes információnak nézzük. De gondos mérlegelés mellett a befektetők valóban javíthatják a folyamataik minőségét” – emelte ki Paras Anand.

Az ember még mindig megkerülhetetlen

A Fidelity által végzett elemzésekből kiderül, hogy eljött az idő, amikor a befektetők már nem hagyhatják figyelmen kívül a mesterséges intelligencia hatását. A kutatás kimutatta, hogy az intézményi befektetők több mint fele (53 százalék) szerint a technológia át fogja venni a hagyományos befektetői szerepköröket.

Ugyanakkor sokan hangsúlyozták, hogy az emberi kapcsolat továbbra is fontos lesz, és a válaszadók többsége (60 százalék) úgy fogalmazott, hogy az Artificial Intelligence (AI) kiegészíti, és nem megszünteti majd az emberek által betöltött feladatköröket.